Recension: The New Abnormal av The Strokes

The Strokes nya album The New Abnormal.
The Strokes nya album The New Abnormal.
Recension

Medlemmarna i The Strokes har de senaste åren alla pysslat med separata projekt på egen hand. När de efter sju år äntligen släpper ett nytt album tillsammans landar det helt rätt.

Det har inte varit någon brist på bra rock i år. Den japanska math rock kvartetten Tricot släppte sitt fjärde och kanske bästa album i slutet av januari, och för den som behöver lite mer drag än så kan jag varmt rekommendera post-hardcoregruppen Doglegs debut.

Men det har däremot rått brist på riktigt catchig rock. Och finns det något som The Strokes vet hur man levererar, är det just sådan. De tågar in i 2020 med inte bara ett oslagbart stökigt framförande av “New York City Cops” på ett Bernie Sanders-event i New York (med gott om arga poliser närvarande), utan även med ett gäng riktigt vassa låtar. Sångaren Julian Casablancas öra för fina, simpla melodier är i en klass för sig. Oavsett om det är i gäll falsett eller mer nedtonad bröströst är det nästan omöjligt att inte sjunga med. Oftast redan till andra refrängen.

Bakom några av bandets första album och låtar stod Casablancas som ensam låtskrivare, men med åren har låtskrivandet blivit en kollektiv process. Bakom kulisserna ska sammanhållning varit stundom knackig, men med en riktig jam session till låt som “Ode To The Mets” är det svårt att se att hur det skulle finnas några spår kvar av det.

När det kommer till musiken är det svårt att hitta något att klaga på. Hårt panorerade gitarrer dominerar som vanligt, och syntarna som kompletterar ligger helt rätt. Textmässigt finns det däremot rum för förbättring. För det mesta rycks man med i låtarnas narrativ, men några av de rader och rim som används på albumets sista spår faller rätt platt. “At The Door” lider kanske tydligast av det här problemet, och känns klumpigt ihopslängd av en högstadieelev. Men självklart finns det också höjdpunkter inom området, som när Casablancas på “Brooklyn Bridge To Chorus” undrar hur en viss låt från 80-talet gick, till att på nästa låt, “Bad Decisions”, generöst låna melodin från Billy Idols “Dancing With Myself”.

The New Abnormal lyckas kännas unik utan att egentligen ta bort något från det vinnande receptet som är The Strokes. Det enda man egentligen kan våndas över är om de kommer spela på Way Out West i år, eller om covid-19 kommer ha ett finger med i spelet.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget