”Queera ungdomar kan få vara i sin egen normvärld”
Publicerad
På HBTQIA+ hänget Spektrum kan unga testa nytt namn, pronomen och könsuttryck utan att få konstiga blickar. Fritidsledaren Jenny Dahlqvist drivs av att skapa den fritidsgård hon saknade. Li Ahlgren och Elvis Ekholm säger att platsen är som en egen värld.
Elvis Ekholm besöker HBTQIA+ hänget Spektrum varje onsdag.
Foto: Maya Rydén
Två ungdomar kommer in, Li Ahlgren, 15, och Elvis Ekholm, 14. De fyller rummet med småprat, tar av sig skorna och slår sig ner i HBTQIA+ hänget Spektrums soffa. Ovanför hänger en flagga i regnbågens färger.
Elvis Ekholm upptäckte Spektrum för ett år sedan och kommer förbi varje onsdag. Det är då det större hänget är förklarar hon. Efter att coronareglerna blev striktare brukar Li Ahlgren inte komma hit lika ofta. De två kompisarna skapade en ström av unga i höstas. Allt började med att Elvis Ekholm fick med en kompis, som tog hit sin kompis och så var det igång. Hon ser Spektrum som en plats där hon har kul och träffar nya människor.
– Jag har lärt känna mina bästa vänner här, säger Elvis Ekholm.
– Lite tråkigt dock att många, som var här i början när jag kom hit, inte går hit längre för att det blev för många, säger Li Ahlgren.
Jenny Dahlqvist, 33, står i köket på HBTQIA+ hänget Spektrum och vecklar upp en rosa papperslapp. Hon förbereder temakvällen om sex, samlevnad och relationer. Det är till stor nytta att hon själv har erfarenhet av utanförskapet och av att söka sin identitet. Hon har fått könsbekräftande vård i Sverige och kan vara ett stöd till unga som har den processen framför sig.
– Det är bra om alla timmar jag tänkt på min identitet kan vara ett litet stödhjul för någon annan.
I sin utbildning gjorde Jenny Dahlqvist en uppsats om fritidsledarens förebildande roll för ungdomar.
Foto: Maya Rydén
Även om den könsbekräftande vården har förändrats finns de ungas oro kvar som en uppförsbacke. Tankar om vårdköerna och om hur personalen kommer bemöta dig. Då vill hon kunna vara en stödpelare.
Och det har hon varit.
Unga hon träffat har börjat utforska sin identitet tidigare tack vare henne. Efter en tid på Spektrum upplever hon att de mår bättre och lever ut sin identitet. Vissa söker, hittar fel och testar igen. Hon tycker det är svårt att säga hur mycket hon påverkar, men vet att fritidsledare kan vara förebilder.
– Goda och förstående människor som delar erfarenheter blir som en extraförälder och favoritlärare.
Fler besökte HBTQIA+ hänget Spektrum under hösten, trots coronapandemin.
Foto: Maya Rydén
Under hösten 2020 blev besökarna oväntat många. De stängde under våren och när de öppnade small det till. Spektrum gick från att ha 20 personer till 50 på tre veckor. Efter det började de jobba mer aktivt med restriktioner, sågade ner och spred ut sig. Nu har det lugnat sig. De har omkring tio till femton besökare på en onsdagskväll.
När Jenny visar runt i lokalen stannar hon framför en skylt med coronaregler. Hon berättar att hon behöver påminna dem att inte sitta för nära i sofforna. De kan tycka att det är lite larvigt om de träffas utanför hänget.
Hon stannar till vid skylten "covid-regler på Spektrum".
Foto: TT
Li Ahlgren var en av dem som kom hit under hösten. När frågan kommer upp om de är oroliga för fritidsgårdens framtid är hon snabb med att svara nej. Hit kommer alltid folk. Elvis Ekholm kommer på en plan ifall det osannolika ändå skulle ske.
– Jag skulle göra en insamling och säga “nej, det här får inte stängas ner. Jag kommer inte acceptera det”. Jag skulle gå till stadshuset och ropa “Stefan”.
De kommer fram till att de skulle gjort sitt eget Spektrum-häng utomhus med alla kontakter härifrån. Men med vintern kommer kylan, mörkret, och det blir svårt att hänga ute. Då brukar de komma till Spektrum för värmen och för de roliga saker som händer här.
– Det blir intressanta konversationer. Om saker i samhället som är “konstiga” som du relaterar till om du är en hbtq-ungdom, säger Elvis Ekholm.
Li Ahlgren tycker att fritidsledaren är fantastisk och härlig.
Foto: Maya Rydén
Jenny Dahlqvist berättar att kvällens tema är sex, samlevnad och relationer. Men det är inget tvång att delta i samtalet, det går lika bra att spela brädspel. Asexuella ska också känna sig inkluderade. Den anonyma frågelådan åker fram och Jenny Dahlqvist säger att de kan börja skriva frågor.
– Jag har skrivit upp punkter som jag vill ska komma upp.
Hon vill att de ska prata om samtycke, konceptet oskuld som kan bytas ut mot sexuell debut och om orealistiska förväntningar från porr.
Jenny Dahlqvist tycker att oskuld är ett knepigt begrepp. Om man lever i ett förhållande utan penetrerande sex kan sexuell debut passa bättre.
Foto: Maya Rydén
Regeringen är inne på hennes spår och har bestämt att sex och samlevnads ämnet behöver förnyas. Det ska byta namn till sexualitet, samtycke och relationer. Men förändringar sker först hösten 2022. I den nya läroplanen står det att eleverna ska få chansen att skapa en kritiskt syn på hur relationer och sexualitet framställs i media, bland annat i porr.
Jenny Dahlqvist tror ändå att temakvällar kommer behövas. I skolan kan det finnas andra orsaker till att känna sig otrygg. Kanske finns det en elev som redan är taskig eller en manlig lärare som man inte känner sig bekväm att prata om sin kropp med.
Ett av skälen till att hon driver Spektrum är för att skapa den trygga och välkomnande fritidsgården hon inte hade, som ung hbtq-person i början av 2000-talet. På Spektrum ska unga kunna testa ett nytt namn, pronomen och könsuttryck utan att få konstiga blickar.
– Det ska få vara en plats där queera ungdomar kan få vara sin egen normvärld.
Ibland kan Li Ahlgren lämna Spektrum och glömma bort att alla inte är hbtq. Hon kan känna sig förvirrad av att se ett par på tunnelbanan som är en tjej och en kille. Hon kan undra varför folk stirrar när hon går på stan. Elvis Ekholm känner igen. Det finns gånger då hon gått till skolan och glömt bort att det inte är normen att vara gay, som på Spektrum.
– Det blir som en liten egen värld, säger Elvis Ekholm
Begrepp
Asexualitet: Att vara asexuell kan betyda att du inte känner dig attraherad av andra eller inte är intresserad av att ha sex. Men asexualitet kan se olika ut från person till person.
Könsbekräftande vård: Könsbekräftande behandling är vård som går att få om du har könsdysfori. Det är känslan av att ens kropp och könsidentitet inte stämmer överens.