Programledaren Matilda: ”Ta alla chanser du får”

Matilda Källström har jobbat som programledare på Star Stable News i två år.

När hon valde att ta chansen att bli programledare för Youtubekanalen Star Stable visste hon inte vart det skulle leda. Läget träffar Matilda Källström som berättar om sitt yrke och varför hon brinner för det hon gör.

På caféet i Stockholm där vi träffas är kaffemaskinen pastellblå. Ute på gatan skiner trottoaren av solens värmande strålar. Ytterdörren är öppen och inne på caféet är det lite kyligt för den som bestämmer sig att sitta vid borden närmast utgången. Har man på sig en långärmad tröja går det bra. Det är mitt i lunchen och människor kommer och går.

Det är onsdag när Läget träffar Matilda Källström, 22 år. Om mindre än två timmar ska hon iväg till sitt jobb som programledare för Star Stable News. Studion där hon senare under dagen kommer spela in nya avsnitt ligger knappt fem minuter bort.

Star Stable har vuxit jättemycket de senaste två åren berättar Matilda. För den som inte är insatt är Star Stable ett onlinespel - en värld full av mysterier, äventyr och framförallt hästar - som riktar sig till målgruppen unga tjejer. Tillväxten tror Matilda handlar om att det inte finns jättemånga spelföretag som riktar sig till unga tjejer.

– Det är synd, för tjejer gillar att spela. De här tjejerna är väldigt involverade i det de gör. Och det gör jobbet så himla mycket roligare, säger Matilda och sippar på det nybryggda kaffet.

Matilda har träffat tjejer som mötts upp i spelet och sedan blivit kompisar i verkliga livet.

– Vi hade ett event förut där spelarna fick komma och möta oss som jobbar på Star Stable. Jag tar bussen dit - det är ju inget konstigt. Och när jag kommer fram ser jag att kön sträcker sig hela vägen ner till Sveavägen. Jag hade svårt att greppa hur stort det egentligen var i början.

Många av dem Matilda jobbar med kom in i branschen via spelet. Men inte hon. Matilda visste inte ens vad det var för spel innan hon började som programledare.

– Det var en polare till mig som är Youtuber som ringde mig en dag och frågade vad jag kunde om hästar, berättar hon. Han hade ett samarbete med företaget och tyckte det kunde vara kul att jobba tillsammans på ett projekt.

Matilda är i grunden skådespelare och fick jobbet som programledare när hon fortfarande studerade på Calle Flygare Teaterskola. Hon erkänner för oss att hon själv var lite osäker på om programledare var något hon ville göra från början.

– Jag såg det inte som min väg. Jag tänkte att det alltid var hårdteater som gällde för att bli tagen seriöst. I det här jobbet var det mycket fart och energi. Men jag är väldigt glad att jag tackade ja. Det har öppnat upp dörrar som jag inte trodde fanns och det är jättekul att jobba med så många kreativa människor.

En gång i veckan är Matilda i en studio på Regeringsgatan i Stockholm där hon och hennes kollegor spelar in kommande avsnitt för Star Stable News. För Matilda handlar det om att fungera som en kommunikation mellan de som spelar och kontoret.

Däremot har de inte alltid haft tillgång till en egen studio på kontoret. I början spelades avsnitten in framför en greenscreen i en lägenhet en bit utanför Stockholm.

– Min kollega hade riggat upp en greenscreen i sitt vardagsrum. Vi var där i ett år och filmade. Jättelänge var det som om vi hade en egen Youtubekanal. Till skillnad från mig var hennes väg in i företaget mer naturlig eftersom hon var en dedikerad spelare.

Något som Matilda får många frågor om är hur man kommer in i IT-branschen och under samtalet frågar hon om journalistyrket innan hon fortsätter:

– Det är så himla kul att se hur många unga tjejer som är intresserade av IT.

Hon rekommenderar en utbildning och att man ska ta alla chanser man får. Även om det inte ser ut att vara slutmålet från början öppnar varje steg nya vägar.

– Var öppen för vad livet kastar ut åt dig. Om du vill något tillräckligt mycket så är det något du kommer att få. Det finns ingen som säger att du inte kan, säger Matilda och man ser på henne att hon menar det.

I år kom Star Stable ut med dokumentärserien Together, där Matilda och en annan tjej som heter Karin träffar allt från Cowboys i Amerika till bloggare i Norge. Gemensamt för dem de träffar är att de är människor som älskar hästar och ägnat sitt liv åt att umgås och jobba med dem.

– Vi träffade olika personer med olika relationer till sina hästar. Det var otroligt att få vara med om.

– Jag blir alltid glad när jag jobbar, säger Matilda Källström. Här inne på Star Stables kontor.
Mer från: Nöje
3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Fika för starkare relationer

Nöje På fredag är det muffinens dag. Forskare menar att fika kan stärka relationer, men stämmer det? Läget fråga...

2 min

Vad är grejen med selfiemuseum?

Play Läget undersöker den nya trenden.

Fem anledningar att åka till Stockholm i sommar

Nöje Huvudstaden har någonting för alla.

Tiktok-Stjärnans student

Nöje Studentdagen för Sveriges gymnasieelever födda år 2003 är runt...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...