Privata bolag tjänar storkovan på ditt studentrum

Om du flyttar in i ett studentrum som ägs av privata fastighetsbolag går din hyra ner i fickan på aktieägare. Fastighetsbolaget Studentbostäder i Sverige AB (SBS) har köpt upp studentbostäder från kommuner och universitet och byggt en verksamhet inte genom att bygga utan att köpa.

Över 30 000 ungdomar blev antagna till Lunds Universitet till hösten - men vart ska de bo?
Över 30 000 ungdomar blev antagna till Lunds Universitet till hösten - men vart ska de bo?

Snart är det dags för studenten, och tusentals svenska ungdomar säger adjö till gymnasietiden. Många väljer att plugga vidare, och flyttar hemifrån för första gången. Det är ingen hemlighet att det är svårt att hitta en studentbostad. I de större universitetsstäderna är det kötid på ca 1-3 år. Det verkar som att kötiderna bara blir längre, och hyrorna bara stiger. Så, vem är det egentligen som vinner på alla nyinflyttade studenter?

Fram till för några år sedan var det framför allt universiteten och kommunerna som ägde studentbostäder. Nu tar privata bolag över allt större del av marknaden. De lockas av säkra hyresintäkter. På de allra flesta universitetsorter i Sverige står studenter i kö för att få boende. Fattiga kommuner och universitet ser en chans att dra in lite extra pengar genom att sälja ut studentboenden. Studenterna betalar ofta upp till 5000 kr i månaden för ett rum på 12 kvadrat med delat kök.

— Det finns ca 400 000 studenter på högskolor och universitet i Sverige, men bara ca 100 000 studentbostäder, säger Jens Frejrud, presschef för SBS.

Ilija Batljan, entreprenör i fastighetsbranschen och tidigare regionråd för socialdemokraterna i Stockholm ser affärsmöjligheter i studentbostadsbristen. På bara några år har han byggt upp Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) till ett miljardföretag. Hans aktier i SBB är värda 3.7 miljarder. Bolaget äger i sin tur aktier för 264 miljoner i Studentbostäder i Sverige. Målet är att det kapital som aktieägarna tillfört SBS ska öka med 20 procent om året i genomsnitt. Privata aktieägare ställer högre krav på lönsamhet än kommuner och universitet. Risken finns därför att det blir högre hyror i längden för studenterna.

— Vi tror att konkurrens är sunt och gynnar kunderna, det vill säga studenterna, såväl när det gäller hyresnivåer som utveckling av bostäder och bostadsmiljöer. I det avseendet skiljer sig inte marknaden för studentbostäder från den övriga bostadsmarknaden. Vi tror också att fastighetsbolag är bättre skickade att utveckla och förvalta bostäder än universitet och lärosäten, vars huvudsakliga verksamhetsområde är utbildning, menar Jens Frejrud.

Under torsdagen publicerade Studentbostäder i Sverige sin årsredovisning, som visar hur mycket pengar företaget tjänat år 2020. I den står bland annat att företaget gjorde en vinst på 90 miljoner kronor efter skatt. Totalt drog SBS in 150 miljoner kronor på hyror, vilket var en ökning på nästan 50 procent från 2019.

Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget