P-pillrets lansering på 60-talet var en historisk händelse. För första gången kunde kvinnor bestämma över sin fertilitet och sexualitet. Sedan dess har valmöjligheterna utökats med spiraler, minipiller, pessar och p-stavar. Det finns dock en tydlig obalans, alternativen för kvinnor är långt fler än för män.
– Kondom är egentligen det enda alternativet för unga män, vilket inte är det mest effektiva preventivmedlet. Därför finns det ett stort globalt intresse, säger Kristina Gemzell Danielsson.
Men nu kan en salva vända upp och ner på situationen. Efter flera års forskning har en p-gel testats framgångsrikt och kan på sikt ersätta, eller komplettera de p-piller som används av många kvinnor idag.
Lindriga biverkningar
Karolinska Institutet har deltagit i en internationell studie där forskare tagit fram en gel som dagligen stryks över männens axlar och överarmar. Under en period minskas då spermaproduktionen och av de 400 heterosexuella par som testats har inte en enda graviditet rapporterats. Kristina Gemzell Danielsson säger att inga oväntade eller allvarliga biverkningar heller har visats. Det handlar främst om ömma bröst, akne, humörpåverkan, viktuppgång, ökad sexlust och lokal hudirritation.
– Flera känner av biverkningar i början, men de blir oftast lindrigare med tiden. Det vanligaste är att uppleva ökad lust, att det är lättare att bygga muskler och att man får kortare stubin.
Ett globalt intresse
Enligt undersökningar som har gjorts kring mäns inställning till att prova nya preventivmedel är en majoritet positiv. Studien har gjorts i många olika världsdelar och en av de drygt 50 män som testat salvan i Sverige är Jonas Bane.
– Jag och min partner hade pratat om att dela på ansvaret kring preventivmedel länge. När vi såg annonsen var det självklart att ansöka, som ett sätt att hjälpa utvecklingen på traven. Om jag förväntar mig att min partner ska ställa upp på preventivmedel känns det som en no-brainer att även jag ska göra det, säger han.
Läkemedelsföretagen börjar vakna
Trots det stora intresset är det inget läkemedelsföretag som ligger bakom salvan. Det gör den amerikanska hälsomyndigheten NIH. Tveksamheten från läkemedelsindustrin kan bero på att det är dyrt att ta fram läkemedel och att företagen inte vet om det kommer finnas någon marknad. Men Kristina Gemzell Danielsson anar en vändning.
– Läkemedelsföretagen har tidigare inte varit intresserade men jag tror att de börjar vakna nu och ser att det här är nog inget som de ska missa. Det finns ett stort intresse och därför en stor marknad att sälja på.
Elliot Amar, 18, ställer sig positiv till utvecklingen av manliga preventivmedel och skulle kunna tänka sig att använda p-gelen när den finns ute på marknaden.
– Jag hade hundra procent kunnat tänka mig att prova p-gel för kondom är ju rätt omständligt. Visst är man nojig för biverkningar men det är killarnas tur att ta lite ansvar, säger han.
“Mer än en jämställdhetsfråga”
– Preventivmedlet ger män en möjlighet att kontrollera sin fertilitet och öppnar upp för diskussion om delat ansvar, vilket jag tycker är jätteviktigt. Jag ser många positiva effekter utöver jämställdhetsfrågan, fortsätter Kristina Gemzell Danielsson.
Rekryteringen till studien har avslutats och nu går forskningen in i slutgiltiga fas tre. Då ska p-gelen användas så nära det verkliga livet som möjligt. Resultaten har varit över förväntan och alla män har blivit fertila igen, med samma spermiekvalitet som innan.
– P-gelen kan finnas på marknaden om fem år men det hänger på vilken typ av stöd som kommer in och att resultaten håller vad de lovar, säger Kristina Gemzell Danielsson.