Premiärseger för AIK

Foto: Pontus Lundahl / TT

På måndagskvällen avslutades den allsvenska premiäromgången när AIK tog emot nykomlingen Degerfors IF. AIK höll för trycket och vann komfortabelt med 2-0. Stor matchvinnare blev Saku Ylätupa som stod för ett mål och en assist.

Det var Friends Arena som var spelplatsen när AIK tog emot nykomlingen Degerfors IF i den första omgången av Allsvenskan 2021. Det var framförallt en efterlängtad premiär för gästerna från Värmland som återigen spelade en allsvensk fotbollsmatch för första gången på 24 år.

Det var dock AIK som direkt från start visade sig vara det vassare utav lagen. Redan efter drygt tio minuter borde nog AIK också tagit ledningen när Bojan Radulovic fick ett utmärkt läge inne i straffområdet. På ett inlägg från höger prickade Sebastian Larsson den långe Radulovic perfekt på skallen men nicken från Radulovic gick rakt på Degerforsmålvakten Ismael Diawara. Just Diawara i Degerforsmålet stod för en monsterräddning efter drygt en halvtimme på ett avslut från AIK:s Nicolas Stefanelli. AIK-anfallaren skickade iväg ett stenhårt skott från 25 meter som var på väg upp i krysset men Diawara fick fingrarna på bollen och petade den i stolpen.

Degerfors sprattlade till offensivt vid enstaka tillfällen i den första halvleken och i en situation ropade man på straff när Johan Bertilsson knuffades omkull. Domaren valde dock att fria.

Istället var det AIK som rättvist tog ledningen i den 38:e matchminuten genom Saku Ylätupa. På ett vackert slaget inlägg från vänster av Erick Otieno dök finländaren Ylätupa upp i den bortre delen av straffområdet och kunde stöta in 1-0 med högerfoten.

Den andra halvleken var som helhet väldigt chansfattig. Degerfors hade ruskiga problem att skapa några heta målchanser och känslan var att AIK aldrig riktigt kände sig hotade. I den 65:e minuten lyckades även AIK utöka sin ledning. Återigen var Saku Ylätupa inblandad när han serverade Nabil Bahoui som kunde nicka in 2-0 framför de åtta stycken åskådarna som restriktionerna tillät komma in på nationalarenan. Det målet fastställde även slutresultatet 2-0 och AIK tog därmed årets första trepoängare.

– Premiärer är alltid tuffa och så men jag tycker det finns vissa saker vi kan vässa på, sade målskytten Nabil Bahoui till Discovery efter matchen trots segern.

I det andra måndagsmötet i Allsvenskan spelade Kalmar FF 0-0 mot Östersunds FK.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget