Premiär för sommargågator

I maj byts trafik mot uteserveringar och liv på Stockholms gator. Det uppskattade initativet sommargågator fyller sju år. Trafikerade vägar blir gågator och öppna platser möbleras om till torg och parker.

Foto: Foto: TT

För sjunde året i rad görs nu flera av Stockholms trafikerade gator och offentliga platser om till bilfri miljö. Gator blir gågator med plats för uteserveringar, konst och aktivitet. Flera platser möbleras även till sommartorg och så kallade pop up-parker.

Sommarplatserna är en del av stadens initiativ kallat “Ett levande Stockholm” tänkt att förbättra stadsmiljön för innvånare och besökare. Konst, möblemang och växter sätts ut för att göra det offentliga rummet mer attraktivt och låta livet ta plats. Projektet kostar 23,7 miljoner kronor, enligt uppgifter från stadens hemsida.

På listan av sommarplatser hittar vi återkommande och högt uppskattade namn som det underbara Hornsbergstrand och krogtäta Swedenborgsgatan. Nytt för i år är nio tillskott på listan, flera av dem utanför innerstan. Bland annat Rinkeby torg, Gullmarsplans torg och Liljeholmshamnen.

– Jag brukar gilla att klaga på staden, men gågatorna är något jag verkligen uppskattar. Ska bli spännande att se hur torget här i Rinkeby kommer se ut, ser fram emot det, säger rinkebybon David Adrou, 28 år.

Det är dock inte all som uppskattar sommargågatorna. Tidigare sommrar har boende i närheten av projektets gator vittnat om stök och höga ljudnivåer från uteserveringar nedan. Inte minst det populära krogklustret skånegatan har varit utsatt för kritik. År 2019 motog trafikkontoret 32 anmälningar gällande ljud och störningsmoment från boende på gatan.

– Jag har inget emot lite liv nere på gatan så länge dom håller sig där nere. Bor man i innerstan får man tåla lite ståhej. Har folk råd att bo här och stör sig på ljudet borde de tänka om, kanske bäst att de flyttar från innerstan. Detta säger Lena-Katarina Johansson, 73 år, boende på sommargågatan Rörstrandsgatan.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget