Premiär för kvinnliga Formel-klassen

I helgen var det premiär för F1 Academy, en ny racingklass endast för tjejer och kvinnor. Där får de tävla i bilar liknande de som används i Formel 2- och Formel 3-mästerskapen.

Förarna Jamie Chadwick och Abbi Pulling, i bil nummer 55 respektive 49, under ett lopp i en annan klass 2021.
Förarna Jamie Chadwick och Abbi Pulling, i bil nummer 55 respektive 49, under ett lopp i en annan klass 2021.

Genom alla tider är det endast två kvinnor som har kört F1-lopp. Internationella Bilsportsförbundet, FIA, vill ändra på mansdominansen och har därför skapat F1 Academy, en ny racingklass endast för kvinnliga förare. Många hoppas att klassen ska kunna bli en möjlig språngbräda för kvinnliga förare in i de större racingklasserna såsom Formel 1.

I fredags och lördags inleddes det nya mästerskapet och de 15 förarna åkte sina första lopp i klassens historia.

Premiärhelg på F1-banan

Mästerskapet består av sju tävlingshelger mellan April och Oktober. I omgångarna ingår ett par öppna träningar, två kval, och till sist tre lopp.

Premiärloppen i tävlingen kördes i lördags på banan Red Bull Ring i Spielberg, Österrike. Spanska Marta García, 22, kammade hem två vinster och håller därmed förstaplatsen i mästerskapet. Hon tävlar för stallet Prema Racing, som även medverkar i årets Formel 2- och Formel 3-mästerskap.

Systrarna Amna, 23, och Hamda Al Qubaisi, 20, från Förenade Arabemiraten knep mästerskapets andra- och tredjeplats efter sina insatser under helgen.

Chloe Chong med stallkamraten Marta García.
Chloe Chong med stallkamraten Marta García.

Årets yngsta tävlande

Brittiska Chloe Chong är med sina 16 år den yngsta föraren i årets startfält.

Chong har kört gokart sedan hon var sex år gammal, men hon började tävla först 2020. Efter att ha varit finalist i tävlingen Girls on Track - Rising Stars, skapad av FIA med syfte att hitta och utveckla unga kvinnliga racingtalanger, fick hon en plats i F1 Academy som förare för Prema.

Chong fick en mardrömsstart på premiärhelgen då hon kom sist i fredagens första kval. Men på lördagens första lopp lyckades hon klättra från sin tionde plats i startfältet till en sjunde plats totalt.

Det blev dessvärre inga bättre resultat under helgen för den unga föraren; en fjortonde- och en elfteplats i de sista två loppen innebär att hon nu besitter en tolfteplats i totalen.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget