Polska abortlagen skjuts upp

De två nya lagförslagen är under utredning av det polska parlamentet.

– Att skärpa abortlagen är ytterligare ett brott, säger Medborgarkoalationens (KO) presidentkandidat Małgorzata Kidawa-Błońska.

De två nya lagförslagen som stöds av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) i Polen har nu skjutits upp. Att driva igenom lagarna nu anses vara för känsligt med tanke på presidentvalet den tionde maj, skriver DN.

Det första lagförslaget gör det olagligt för kvinnor att göra abort på grund av genetiska skador på fostret. Det är redan förbjudet med abort i Polen idag, med undantag för om du blivit utsatt för våldtäkt eller om graviditeten utgör en fara för kvinnan.

Det andra lagförslaget gör det straffbart med sexualundervisning. Anledningarna bakom förslaget är att sexualundervisning leder till "pedofili" och är en "attack mot familjen". Vilket partiledare Jaroslaw Kaczynski (PIS) står bakom då han anser att undervisningen sexualiserar barn.

Men Medborgarkoalitionens (KO) presidentkandidat är inte nöjd med förslagen, som enligt DN under en debatt sa ifrån och stod upp för aborträtten.

– I pandemins tid ska vi slåss mot viruset, och inte mot kvinnorna. Att skärpa abortlagen är ytterligare ett brott, men det faktum att vi inte kan gå ut på gatorna och demonstrera betyder inte att vi inte tänker försvara våra rättigheter, säger Małgorzata Kidawa-Błońska.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget