Polskt lagförslag inskränker kvinnors aborträtt

I skuggan av coronakrisen försöker Polens regerande högernationalistiska parti Lag och rättvisa få igenom en lag mot abort och sexualundervisning. Men kvinnornas strejkkommitté planerar att strejka ändå, genom annorlunda metoder – på balkonger, en och en och på bilflak i rörelse.

Efter det polska lagförslaget om att förbjuda abort och sexualundervisning väntas polska kvinnor protestera, nu genom annorlunda metoder.
Efter det polska lagförslaget om att förbjuda abort och sexualundervisning väntas polska kvinnor protestera, nu genom annorlunda metoder.

Under dagen hålls en omröstning i sejmen i Polen (parlamentets underhus). Under denna omröstning tas frågan om abort och sexundervisning upp, medan det stora presidentvalet planeras till maj. Allt sker utan valkampanjer och röstning i vallokaler. Ett lamslaget Polen tillåter inget annat - något som kan ses som ett politiskt utnyttjande av coronakrisen - och ett maktspel. Istället för att trygga landets invånare med nya strategier mot pandemin så tas tillfället i akt att begränsa barns och kvinnors rättigheter, skriver TT.

Abort är i princip redan förbjudet i Polen. Landet har nämligen en av Europas striktaste abortlagar som endast tillåter abort vid absoluta undantag. Lagförslaget från Lag och rättvisa (PIS) fokuserar på att röja undan ett av de kvarstående undantag som i dagsläget berättigar kvinnor att göra abort; genetiska skador på fostret.

Det andra lagförslaget fokuserar på att inskränka sexualundervisningen för barn och ungdomar, och kriminalisera sådan undervisning genom att strafflägga den med upp till fem års fängelse. Lagförslaget jämställer sexualundervisning med pedofili. Vidare menar den katolska lobbyn som driver på dessa lagar att Världsorganisationen (WHO) uppmuntrar en undervisningsstandard som leder till ”sexberoende”.

Flera polska läkare och pedagoger uttrycker motsatta åsikter och menar att det är viktigt att landets ungdomar får en relevant och faktabaserad undervisning. Samtidigt väntas polska kvinnor protestera trots förbud om sammankomster. Detta kommer göras genom att hänga ut plakat och vepor från fönster, samt ställa sig en och en utanför sejmen för att protestera.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget