Polisen påsksatsar mot brott i nära relationer

Polisen i region Mitt genomför mellan den 12 och 18 april den brottsförebyggande insatsen “operation Vårfrid”. Syftet med denna är att få ned antalet fall av brott i nära relationer. Ett fenomen som ökar under högtider.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott i nära relationer ökar under högtider och perioder av längre ledighet. För att under påsk motverka detta fenomen så kommer polisen i region Mitt, som omfattar polisområdena Gävleborg, Uppsala och Västmanland, att inleda initiativet “operation Vårfrid”.

– Det är en brottsförebyggande insats för att motverka brott i nära relationer. Vi hade ett liknande initiativ under jul, eftersom problematiken ökar under högtider, säger Linda Hedmark, polisområdeschef i Västmanland, till Läget.

Linda Hedmark, polisområdeschef Västmanland
Linda Hedmark, polisområdeschef Västmanland

I ett pressmeddelande skriver polisen att initiativet innebär att de kommer att ha en högre närvaro i bostadsområden, och fokusera på samtal med medborgare. Man kommer även att informera dessa om hur man som utsatt kan få hjälp, eller hur man som åskådare kan motverka problemet.

Enligt Linda Hedmark är initiativet inte exklusivt för polisregion Mitt, utan andra regioner arbetar med liknande förebyggande insatser. Polisregion Stockholm var till exempel tidigt ute med ett likartat initiativ.

Mörkertalet för brott i nära relationer är stort, och det är därför enligt Linda Hedmark svårt att arbeta förebyggande mot detta.

– Däremot så har brottskategorin varit oerhört prioriterad i många år, och “operation Vårfrid” är ännu ett exempel på detta, säger Linda Hedmark.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget