Ett gemensamt stöd ska minska mäns våld mot kvinnor

På tisdagens pressträff berättade regeringen om deras arbete mot mäns våld mot kvinnor. Ett åtgärdsprogram och en ny förordning ska vara en del av lösningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Igår, tisdag, höll arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) en pressträff. Den handlade om arbetet för att motverka mäns våld mot kvinnor.

– Vi är en feministisk regering och idag ska vi prata om en av våra högst prioriterade frågor. Nämligen att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, säger Eva Nordmark (S) på pressträffen.

Statsbidragen till kvinno- och tjejjourer samt organisationer som arbetar med att stötta våldsutsatta har ökats. Idag är det fyra olika statsbidrag som är riktade mot mäns våld mot kvinnor. Men nu vill regeringen besluta om en ny förordning som slår ihop de fyra statsbidragen till en och samma.

– Det är mer långsiktigt och rättssäkert eftersom att då gäller samma villkor för alla organisationer inom området, säger Eva Nordmark (S) på pressträffen.

Gårdagens pressträff var en uppföljning på det beslut regeringen fattade om ett åtgärdsprogram i december 2021. Programmet innehåller 99 åtgärder som ska långsiktigt förebygga våldet mot kvinnor. Detta genom att hjälpa och stötta de utsatta, öka kunskapen kring våldet samt skärpta lagar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget