Kvinna i Stockholm misshandlad av närstående man – oklart hur utvecklingen på området ser ut i pandemins fotspår

En kvinna blev tidigt i måndags morse misshandlad av en man som hon har en nära relation till. Under pandemin ökade våld i nära relationer. Frågan är om utvecklingen är på tillbakagång, i takt med att pandemins effekter avtar.

Bilden är en genrebild och är ej relaterad till händelsen i fråga
Bilden är en genrebild och är ej relaterad till händelsen i fråga

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, fördes vid 5-tiden imorse till sjukhus av polisen. Detta sedan hon misshandlats i en lägenhet i sydöstra Stockholm av en man i samma åldersspann som kvinnan själv. Hennes skadeläge ska inte vara alltför allvarligt, enligt polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

– Eftersom kvinnan fördes till sjukhus av polisen och inte med ambulans så är skadeläget antagligen inte kritiskt.

Kvinnan har eller har tidigare haft en relation med mannen, säger Daniel Wikdahl. Mannen greps i området runt lägenheten och misstänks för, förutom misshandel, även skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Detta eftersom att han utöver misshandeln av kvinnan även slog sönder hennes saker i lägenheten.

Om mannen är känd av polisen sedan tidigare kan inte Daniel Wikdahl svara på.

– Detta är inte heller något som vi vanligen kommenterar.

Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson
Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson

Anmälningar av misshandelsbrott i nära relationer ökade under pandemin. Nu när vi börjar lämna denna bakom oss uppstår frågan om utvecklingen är på tillbakagång. Enligt Daniel Wikdahls egna upplevelser är dock så ej fallet.

– Från vad jag ser i mitt arbete så kan jag inte säga att jag ser en minskning, men det är mitt högst personliga intryck. Jag har ingen statistik för att belägga detta.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet minskade antalet anmälda misshandelsbrott av kvinnor marginellt mellan år 2020 och 2021, från 83 240 till 82 391. Detta gäller dock inte enbart brott i nära relationer, utan misshandelsbrott anmälda av kvinnor generellt. Det blir således svårt att med säkerhet slå fast om en minskning går att skönja eller ej, och antalet anmälningar ger inte heller hela bilden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget