Personer med Downs syndrom får vänta på vaccinet: “En felprioritering”

65-plussarna går före personer med Downs syndrom med LSS-insats i vaccinationskön i fas två. De utan insats tillhör fas tre. Helt fel, enligt Judith Timoney, ombudsman på Riksförbundet FUB.

— Folkhälsomyndigheten har gjort en felprioritering, säger hon till Läget.

Folkhälsomyndigheten står fast vid den gällande prioriteringsordningen.
Folkhälsomyndigheten står fast vid den gällande prioriteringsordningen.

Massvaccineringen mot covid-19 är uppdelad i fyra faser efter vilka grupper som har störst behov av sprutan. Varje fas innehåller en egen prioritetsordning. I fas två är det personer som är 65 år eller äldre som prioriteras högst, före vuxna med Downs syndrom med LSS-insats. De utan LSS-insats ingår i fas tre.

Den 24 mars skrev Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) och Svenska Downföreningen ett brev till Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner och socialminister Lena Hallengren (S) där de motsatte sig prioriteringsordningen.

Personer med Downs syndrom löper hög risk att bli svårt sjuka av viruset och skrivelsen kom mot bakgrund av flera berättelser om avbokade vaccinationstider.

I förra veckan kom svaret från Folkhälsomyndigheten; man kommer inte ändra prioritetsordningen i vaccinationskön.

Judith Timoney, ombudsman på Riksförbundet FUB, är kritisk och menar att det har gjorts en felbedömning.

— LSS-insats eller inte, covid-19 ser ingen skillnad, säger hon till Läget.

— Har man Downs syndrom är risken lika hög så när Anders Tegnell säger ‘jo men de flesta täcks av LSS’ tänker jag men de som inte gör det då? Han säger att det är en liten grupp men det är ingen som ska dö för att de tillhör en liten grupp.

Judith Timoney, ombudsman på Riksförbundet FUB.
Judith Timoney, ombudsman på Riksförbundet FUB.

Innan pandemin arrangerade FUB:s lokala föreningar en mängd olika aktiviteter där personer med utvecklingsstörning eller intellektuell funktionsnedsättning kunde träffas och umgås; danser, bowling, studiecirklar och så vidare. Nu är det mesta inställt eller uppskjutet.

— Det är jättetufft och desto större är anledningen att vaccinera den här gruppen så att de kan börja ha en fungerande daglig verksamhet. För det har varit så… dystert.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget