Kpop och subkulturer
Det är en solig dag i april och Molly Eriksson och Viola Holm har varit ute och firat födelsedag. Men inte deras.
De har med sig varsin skateboard och en ljusblå plastpåse med tre kartongfigurer föreställande kända anime-karaktärer, varav en har fiktiv födelsedag. När vi ska ta foto berättar de om kladdkakan de tillbringade förmiddagen med att baka, och sen åt tillsammans i en park.
Molly Eriksson och Viola Holm blev vänner första dagen på en ny skola, när de märkte att de båda hade mobilfodral med motiv av samma kpop-grupp. Kpop, koreansk pop, har blivit en stor grej det senaste årtiondet, och influerar allt från mode till matvanor.
– Många vet inte ens om det, att man inspireras av modet. Och så är det annat från asiatisk kultur som blir trendigt, som det här med att dricka bubbel-te, säger Viola Holm.
Sydkorea har nått den plats inom kultur där Japan länge var ensamma, en plats med magi, hem för berättelser bara en specifik subkultur känner till, men med ett influerande som också läcker ut till en hel generation. Molly Eriksson och Viola Holm har ett intresse för båda platserna.
Gemenskap online
Molly Eriksson har ett fan-konto för en kpop-grupp på sociala medier. Genom det har hon mött personer som idag är några av hennes närmsta vänner. Och gruppen hennes fan-konto handlar om, BTS, är personer som hon känner finns där för henne.
– När man kommer hem och haft en jobbig dag så kan man titta på deras videos och de finns där, säger Molly Eriksson. Viola Holm håller med.
– De kan muntra upp mig, säger hon.
Vem får ut mest av det här?
Parasociala relationer är ett namn för de ensidiga relationer man kan ha med till exempel kändisar. Forskare har ofta fokuserat på influensers, och på hur deras relationer med sin publik kan användas för att sälja och göra reklam för varor. Det har fått Konsumentverket att ställa krav på hur influensers ska få marknadsföra produkter, för att deras inflytande inte ska missbrukas.
– Det kostar mycket, säger både Viola och Molly skrattande om vad som är nackdelen med att vara fans av kpop. Mestadels har de spenderat pengar på album, som ofta säljs i olika versioner, där de alla har smått olika färger, och man kan få olika samlarkort.
På frågan om vem som får ut mest av relationen mellan en grupp och deras fans svarar de att det är både och. Idolerna får kärlek på en stor skala, och motivation och möjlighet att fortsätta med vad de gör, men fans får "comfort" – tröst.
– Man blir glad av dem.
Sport och rollteori
Tore Brännberg är expert på den supporterkultur som finns inom sport, och pratar om hur det är att se upp till en idol. Han säger att det är en viktig del av hur man skapar en egen identitet. Man ser sig själv i spegeln och vill vara Zlatan. Sen kanske man själv kan använda lite av Zlatans kaxighet när man till exempel ska prata framför klassen. Det är som rollteori, som säger att man blir en kombination av de olika roller och personligheter man ser hos andra.
– Det är introjektion, motsatsen till projektion. Man projicerar inte sina känslor på någon annan, utan man tar in någon annans känslor i sig själv.
Ibland kan det ju handla om att man inte vill vara personen, utan till exempel vill vara med den. Men Tore Brännberg säger att det är likadant som med förälskelse, det finns ändå någon typ av längtan till att bli lik personen man beundrar.
– Som ett par som går omkring på en camping i likadana overaller.
Molly Eriksson och Viola Holm nämner att de har varit fans av en del olika saker, men att de ofta är fokuserade på i alla fall nåt. Tore Brännberg säger att det är ett väldigt intressant sätt att vara medveten om vad man tar in.
– Det låter som en typ av meta-perspektiv. För alla påverkas ju av andra undermedvetet. Här verkar det som att man är medveten om det, och analyserar det.
Tröst
Tore Brännberg beskriver att man på sätt och vis kan gå in i en annan roll, och byta bort en jobbig stund man är i. Det är som när man mår dåligt, tittar på en tv-serie och tänker att man är huvudpersonen.
– Du går in i hennes värld och den tar över. Det är ju därför vi till exempel kan gråta när vi tittar på film. Du tar del av hennes känslopaket, säger Tore Brännberg.
Molly Eriksson berättar om de personer hon är ett fan av:
– Kpop har varit tröstande, och för andra också tror jag. Det har hjälpt på dåliga dagar, när man känner sig nere. Det är skönt att veta att de alltid finns där.