Papper blir dyrt när rysk träexport stryps

Svenska skogsägare tjänar på att Rysslands träexport kollapsar under Ukrainakriget, enligt en ny rapport från Handelsbanken.

Christian Kopfer, analytiker på Handelsbaken, säger att han aldrig har varit med om något liknande.
Christian Kopfer, analytiker på Handelsbaken, säger att han aldrig har varit med om något liknande.

Rysslands export av trävaror har strypts av Ukrainakriget, och nu är det brist på allt från papper och kartong till trämassa. Det får priserna på trävaror att rusa, enligt en ny rapport av Handelsbanken.

Christian Kopfer, som är analytiker på banken, säger till TT att han aldrig har varit med om något liknande. Samtidigt tror han inte att konsumenter kommer att påverkas så mycket.

– De som köper direkt av skogsägare kommer att tvingas betala mer. Men jag tror inte det kommer att landa så mycket hos konsumenterna, säger Christian Kopfer.

Så kriget behöver inte nödvändigtvis direkt påverka priset på kollegieblock och annat skolmaterial – men konsumenterna kan drabbas på andra sätt.

– Vi går in i en sämre konjunktur, med högre kostnader och högre räntor. Det kommer att drabba konsumenterna hårt, säger Christian Kopfer.

Om konsumenterna då köper mindre så kan det göra så att skogsägare åter sänker priserna för att få fler att köpa mer, menar Kopfer.

Pandemin har också bidragit till att trävaror har blivit dyrare. Samtidigt har intresset för att köpa skogsmark ökat av anledningar som inte alls har något med skogsindustrin att göra. Fler har blivit intresserade av att flytta ut på landsbygden, och många klimatmedvetna människor är också intresserade av att äga skog.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget