Ökade intäkter för Storytel

När småpratet på rasterna uteblivit har berättarrösten i ljudböcker klivit in.

Storytels intäkter har ökat med 20,5% på ett år.
Storytels intäkter har ökat med 20,5% på ett år.

Ljudböcker tar oss till fantasins värld. Lyssnaren får uppmålat i sitt sinne miljöer, karaktärer, tider och händelser skapade av författaren. Föraren på denna resa in i fantasin är ljudbokens berättarröst.

Ljudboksföretaget Storytel ökade sin intäkter från strömningstjänster och medlemskap under första kvartalet 2021. Detta tyder på att det är fler som börjat lyssna på ljudböcker under den här perioden. Antalet användare har ökat med 33,4% från samma tid förra året, vilket innebär att strömningstjänsten fått 385 800 fler användare på ett år. Det är ungefär då som fler och fler började arbeta och studera hemifrån pågrund av covid-19.

Tilda Högbom, 15 år lyssande på ljudböcker innan det blev distansundervisning. Men att det blivit mer under tiden skolan varit på distans.

– Det är skönt att höra någon som pratar. Det är lugnande, säger hon.

Ingrid Samrell, 16 år och Tilda Högbom, 15 år har haft extra glädje av berättarröster under tiden det varit distansundervisning.
Ingrid Samrell, 16 år och Tilda Högbom, 15 år har haft extra glädje av berättarröster under tiden det varit distansundervisning.

Ingrid Samrell, 16 år använder inte någon strömningstjänst för just ljudböcker. Men hon har sedan det blivit distansundervisning börjat lyssna mer på poddar.

– Jag har lyssnat på poddar för att jag inte har någon strömningstjänst för ljudböcker. Jag lyssnar ganska mycket på berättelser överhuvudtaget som bara råkar vara poddar. Om jag hade en lyssningsapp för ljudböcker skulle jag använda den.

Småpratet mellan rasterna är något som Ingrid Samrell saknar och där har lyssnandet tagit en plats.

– Nu har jag börjat lyssna på poddar där folk som pratar för att känna att jag kan utvecklas i andras, och mina egna tankar. Som i ett samspel även fast att det bara är jag själv som tänker.

Mer från: Ekonomi
Mer från Läget