Nytt beslut om ombyggnad på Gröna Lund

En åktur på berg- och dalbanan Jetline på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm
En åktur på berg- och dalbanan Jetline på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm

I attraktionen fritt fall dras du 80 meter upp i luften och innan du plötsligt faller ner i 100 km/h framträder Djurgårdslätten och Saltsjön i fågelperspektiv. Men efter ett nytt beslut av kommunfullmäktige i Stockholm kan utsikten över Gröna Lund förändras.

Gröna Lund har funnits sedan år 1883, nöjesfältet är därmed Sveriges äldsta tivoli. Sedan dess har många nya attraktioner invigts och gamla tagits bort, men nu kan parken få en omfattande utbyggnad som inkluderar ett nytt torg och promenadstråk längs vattnet.

Det var under måndagseftermiddagen som kommunfullmäktige i Stockholm fattade beslutet, det rapporterar P4 Stockholm. Stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M) berättar att man kommer ta bort en närliggande parkeringsplats och bygga småbutiker, restauranger och caféer. Man kommer också bygga en brygga runt hela området.

Möter motstånd

Sedan utbyggnaden först kom på tal år 2016 har planerna mött stort motstånd. Kritikerna menar bland annat att det kommer medföra ökat oväsen.

– Det är naturligt, man måste vara beredd på att det kommer kritik i den här typen av planer. Det som vi ser är ju att vi har anpassat nu under resans gång höjder och så på attraktioner. Man har försökt se till att den högsta toppen ska befinna sig så långt bort som möjligt ifrån den bostadsbebyggelse som finns, säger stadsbyggnadsråd Joakim Larsson (M) till P4 Stockholm.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget