Nya tvång på ansiktsskydd – minskar inte risken för smitta

Ansiktsskydd har blivit krav i flera länder i Europa. Tvånget ska hjälpa att minska spridningen av det nya coronaviruset, men smittskyddsexperten Johan Giesecke menar att det inte finns några belägg för att skydden hindrar smitta.

Rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor, Johan Giesecke, menar att det inte finns vetenskapliga belägg för att ansiktsskydden skyddar från smitta.
Rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor, Johan Giesecke, menar att det inte finns vetenskapliga belägg för att ansiktsskydden skyddar från smitta.

I Tjeckien betalar den utan ansiktskydd utanför huset motsvarande 3600 kronor i böter. Andra länder som Österrike, Slovakien och Bosnien-Hercegovina har infört olika regler kring obligatoriskt ansiktsskydd, rapporterar TT.

– Det är fullständigt obevisat att det har någon effekt, säger Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog och numera rådgivare åt WHO i smittskyddsfrågor, till TT.

Giesecke menar att det inte finns några bevis för att ansiktsskyddet skulle skydda någon från att bli smittad. Vidare säger han att det inte finns några krav för att ansiktsskydden ska vara av den typ som faktiskt skyddar.

– För det första sluter de inte tätt. Man måste ha en mask som är helt tät mot ansiktet, som ett cyklopöga. Och det är de inte, framför allt inte de här enkla vita som man fäster med gummisnoddar bakom öronen, säger Giesecke till TT.

Däremot kan skyddet under vissa omständigheter skydda andra, om någon som är smittad bär masken. Giesecke säger också att skyddet kan hindra folk från att peta sig i munnen och näsan, men då det råder brist på masker i vården bör man inte använda mask om man inte behöver.

De nya besluten angående ansiktsskydd symboliserar istället att regeringarna som infört dem vill vara handlingskraftiga, menar Giesecke, och ser dem som en del av en trend i Europa.

– Alla länder i Europa vidtar just nu en massa åtgärder som det inte finns någon som helst vetenskaplig grund för. Det är inte konstigt att de hittar på något ytterligare, säger han till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget