Ny thrillerserie lyfter MeToo-debatten

De fyra huvudrollerna i Heder
De fyra huvudrollerna i Heder

Viaplays kommande thrillerserie Heder lyfter frågor kring patriarkala strukturer, sexualbrott och manspreading. Serien har premiär i höst, och kommer senare att sändas i TV3.

Heder är en spänningsthriller i åtta delar som är skapad och samproducerad av Sofia Helin, Alexandra Rapaport, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius. De tre sistnämnda spelar tillsammans med Eva Röse huvudrollerna i serien som avhandlar numera välkända diskussioner kring sådant som dick pics, manspreading och hot och hat mot framgångsrika kvinnor.

–Till en början, när vi skrev manus, kändes det som att vi fegade och höll tillbaka på de sakerna. Men när vi spelade in kändes det faktiskt som att det var något nytt, att kunna ta upp saker som manspreading, säger Anja Lundqvist.

Mitt under produktionen av Heder, hösten 2017, briserade metoo-rörelsen. Serien sätter därför fingret på mycket av det som samhällsdebatten har cirkulerat kring sedan dess, trots att arbetet med serien påbörjades långt tidigare. Delar av manuset fick till och med korrigeras när Sveriges nya samtyckeslag kom. Anja Lundqvist tror att många människor har en längtan om att de här ämnena ska belysas i ett populärkulturellt sammanhang.

–På ett sätt som faktiskt kan vara spännande att följa också! Där det handlar om vem som är offer, vem som är förövare, och om vi alla är lika inför lagen. Det är ett väldigt känsligt ämne, framför allt nu så klart, säger hon.

Vill ha kontroll

Heder är inte som vilken produktion som helst för Anja Lundqvist och Julia Dufvenius. De har båda två varit med från början med idéer, manus, produktion och spelar även två av huvudrollerna.

–Vi kände att vi ville ha mer att bestämma om. Att vi inte bara ville bli valda av andra, och göra vad andra ville, säger Anja Lundqvist.

Julia Dufvenius uppger att känslan av att ta kontrollen gjorde hela skillnaden.

–Som skådespelare fungerar man ofta som ett instrument åt andra människor. Nu fick jag bli mitt eget instrument, nu kunde jag själv fundera över hur jag kunde påverka.

Trots frågor kring patriarkala strukturer är Heder framför allt en thrillerserie.

- Jag hoppas att man både upprörs av det man ser och att man får ett sug att vilja se nästa avsnitt, säger Anja Lundqvist.

Från vänster: Anja Lundqvist, Julia Dufvenius, Eva Röse, Alexandra Rapaport
Från vänster: Anja Lundqvist, Julia Dufvenius, Eva Röse, Alexandra Rapaport
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget