Nu röstar de om abortlagstiftningen

Representanter för ROSA (Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity) demonstrerar för ja-sidan  i Dublin. De är klädda i röda dräkter, inspirerade av tv-serien "The handmaid´s Tale.
Representanter för ROSA (Reproductive rights, against Oppression, Sexism & Austerity) demonstrerar för ja-sidan i Dublin. De är klädda i röda dräkter, inspirerade av tv-serien "The handmaid´s Tale.

Fredag 25 maj är det folkomröstning på Irland. Omröstningen gäller ifall man ska ha kvar den hårda abortlagstiftningen eller inte.

Irland har en av världens strängaste abortlagstiftningar. Fredagen 25 maj folkomröstar man om ifall lagstiftningen ska ändras. Omröstningen gäller det åttonde tillägget i författningen. Enligt det är abort förbjudet om det inte finns en fara för kvinnans liv. Att göra en olaglig abort kan ge upp till 14 års fängelse.

Katarina Bergehed jobbar på Amnesty International som anser att abort ska vara en rättighet för kvinnor.

Varför är folkomröstningen på Irland så viktig?

– Det är första gången på 35 år som befolkningen ska ta ställning i den här frågan, säger Katarina Bergehed. Det är många flickor och kvinnor som blir ofrivilligt gravida och de har inget annat val än att åka utomlands för att göra abort. De gör det i största hemlighet och känner sig som brottslingar. Många har inte råd att åka utomlands, speciellt unga tjejer. Det finns flickor och kvinnor som blivit gravida efter en våldtäkt och de blir föräldrar mot sin vilja. Men det finns också de som blivit frivilligt gravida men där fostret är så skadat att det inte kommer att överleva.

Men finns det inte en risk att fri abort leder till att kvinnor använder abort som ett preventivmedel?

– I så fall får man jobba med det, säger Katarina Bergehed. Om abortsiffrorna blir höga får man till exempel arbeta med sexualundervisning i skolorna och prata med ungdomar om preventivmedel. Men att förbjuda abort är inte rätt väg att gå.

En demonstrant för nej-sidan demonstrerar i Dublin inför fredagens folkomröstning.
En demonstrant för nej-sidan demonstrerar i Dublin inför fredagens folkomröstning.

Kampanjandet för båda sidor har varit intensivt enligt TT. Nej-sidan leder fortfarande, men ja-sidan knappar in. Dagen före omröstningen hade 17% inte bestämt hur de skulle rösta.

Ämnen i artikeln
Mer om: abort
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget