Aborträtten runt om i världen

Foto: Grøtt, Vegard

Varje år sätts liv på spel när kvinnor tvingas utföra osäkra aborter. I många länder har abortlagstiftning skärps de senaste åren, men fortfarande råder totalförbud i många andra.

I Latinamerika tillåts ofta aborter vid speciella omständigheter. Förra året bestämde man i Chile att det skulle vara lagligt med abort om graviditeten kom efter en våldtäkt, eller om det är ett resultat av incest. Även om den gravida kvinnans liv är i fara eller om fostret är 'livsodugligt' så tillåts abort. I Kuba är det helt lagligt, i Argentina röstar kongressen om abort i mitten av juni. Uruguay tillåter aborter om kvinnan har tillstånd från hennes föräldrar.

Dock råder fortfarande totalförbud i Dominikanska republiken, El Salvador, Haiti, Honduras, Nicaragua och Surinam.

Donald Trump genomförde en "global gag rule" i USA, detta innebär att han sett till att allt internationellt stöd till organisationer som ens talar om abortfrågan helt har strypts. Här kan man fråga om rätten till fria åsikter. Däremot är abort fortfarande lagligt i USA, förhoppningsvis kan vi säga samma sak om ett år.

Europa

Polen, Irland och Nordirland har restriktiva abortlagar. Det kan krävas att den gravida kvinnans liv hotas för att en abort ska få genomföras. Idag röstar Irland för att förhoppningsvis ändra sin lagstiftning. Polen och Spanien har båda försökt begränsa aborträtten, men försöken har lyckligtvis nog inte lyckats.

Men på andra håll i Europa, i Malta, Andorra och San Marino, är abort fortfarande totalförbjudet.

I Mellanöstern är abort förbjudet i de flesta länder. Syrien, Irak, Iran, Oman och Afghanistan tillåter inte abort om det inte finns svåra fosterskador eller om kvinnans liv svävar i fara.

Asien

I Kina och Indien bor en tredjedel av världens befolkning, där är abort lagligt. Men 1994 infördes en ny lag i Inden om att man inte får göra abort på grund av könet.

I Japan måste båda mannen och kvinnan ge sitt godkännande för att aborten ska få genomföras, men det gäller inte när det handlar om våldtäkt då kvinnan bestämmer själv. Här kan det dock uppstå många problem, i Japan anmäls sällan våldtäkter då det är en hemsk tabu.

Indonesien, Papua Nya Guinea och Malaysia har totalförbud i frågan.

I stora delar av Afrika är abort totalförbjudet. I vissa länder, exempelvis Uganda, är det tillåtet om kvinnans liv hotas, men oftast är lagstiftningen mycket sträng. I Kongo och Angola är abort totalförbjudet, även om kvinnan eller fostrets liv är i fara.

Men, i Tunisien, Sydafrika och Moçambique är det lagligt.

I Australien är det lagligt med abort i tre av sex delstater. I resterande tre är det tillåtet med vissa krav, exempelvis tar man hänsyn till både det sociala och psykiska i frågan. Nya Zeeland gör undantag där man får göra abort om det finns fosterskador, om det kan skada ens mentala hälsa eller om det råder incest.

Källor: WHO, Center for reproductive rights, TT

Ämnen i artikeln
Mer om: abort
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget