Nu kan du flyga med gott samvete - eller?

I Sverige står flyget för cirka åtta procent av de klimatpåverkande utsläppen.
I Sverige står flyget för cirka åtta procent av de klimatpåverkande utsläppen.

Trots att flygbolagen erbjuder möjligheten att klimatkompensera för resan är det få som väljer att göra det. Nu väljer flera flygbolag att baka in kostnaden i priset. Naturskyddsföreningen är nöjda men inflikar att vi ändå behöver flyga mindre.

Flygandet hängs allt oftare ut som en miljöbov och beskrivs som en av de mänskliga aktiviteter som orsakar störst utsläpp av växthusgaser.

För att möta de ökade kraven på hållbarhet har en rad flygbolag börjat erbjuda klimatkompenserade resor.

Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg välkomnar att flygbolagen erkänner sin klimatpåverkan och vill ta ett klimatansvar. Samtidigt ser han en risk att fokus riktas bort från grundproblemet vilket, enligt honom, är att vi flyger för mycket.

– Klimatkompensationen löser inte problemet med flygets klimatpåverkan, utan vi behöver flyga mindre för att nå klimatmålen, säger han.

Enkelt förklarat fungerar klimatkompensation så att den som orsakar utsläpp betalar för att motsvarande utsläpp minskar någon annanstans. Minskningen kan ske genom exempelvis köp av utsläppsrätter, skogsplantering eller investeringar i förnybar energi.

Ämnen i artikeln
Mer om: Svenskarnas flygande
Mer från: Nyheter
Mer från Läget