Nu kan du dansa bort skolstressen

Allt fler unga är stressade över skolan och alla livets krav och en av dem är Thea Müller. För ett år sedan brottades hon med sitt psykiska välmående, men nu mår hon mycket bättre. Hennes ovanliga lösning var dans.

Tilda Kristiansson håller i en danskurs i jazz på Shape by us.
Tilda Kristiansson håller i en danskurs i jazz på Shape by us.

Första gången var nervöst. Hon gick in i en stor sal fylld av människor hon inte kände, förutom kuratorn som följt med som stöd. När alla började dansa stod hon bara och rörde lite försiktigt på armarna.

För ett år sedan kände 14-åriga Thea Müller att världen omkring henne ställde krav på hur hon skulle vara, krav som hon inte kunde leva upp till. Man skulle både bete sig och se ut på ett visst sätt för att passa in.

– Det var många i min omgivning som berättade och visade sina åsikter om att alla ska se ut på ett visst sätt och vara på ett visst sätt: Ha gråa, vita eller svarta kläder, ha attityd och "vara nära killarna". Om man inte var på det sättet ville ingen vara med en.

Efter ett tag hade hon fått nog, hon ville inte må dåligt längre. Hennes kompisar fick henne att gå till kuratorn som tipsade om något som kunde hjälpa. Tipset hon fick var lite annorlunda: Dans.

– Jag hade med min kurator för jag vågade inte gå själv. Det var verkligen jobbigt att gå dit för det fanns ingen som jag kände.

Thea Müller är 14 år och bor i Örebro.
Thea Müller är 14 år och bor i Örebro.

Stressrelaterade symtom ökar bland unga

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att stressrelaterade symtom blir allt vanligare bland unga i Sverige. Magont, nervositet eller problem med sömn kan alltså vara tecken på stress – det heter psykosomatiska besvär och uppges drabba tjejer värst.

Dessa besvär vill initiativet Dans för hälsa tackla med hjälp av kravlös dans, samma metod som Thea blev tipsad om.

– Här går det inte att göra fel, man kommer som man är och kan komma trots att man haft en skitdag, det är till och med då man ska komma, säger Frida Ekholm som är kurator och dansinstruktör för Dans för hälsa.

Forskningen som Dans för hälsa baseras på visade att metoden ökade den självskattade hälsan och minskade kroppsliga eller emotionella besvär, för tjejer. Inga studier har gjorts på killar, dels för att det funnits svårigheter att samla ihop en större grupp, men också eftersom tjejer är en större riskgrupp.

Tilda Kristiansson på Shape by us skriker under jazzlektionen: – Skit i om ni sätter allting, bara dansa. Vi är här för att träna och ha kul så känn vad musiken säger och bara kör!
Tilda Kristiansson på Shape by us skriker under jazzlektionen: – Skit i om ni sätter allting, bara dansa. Vi är här för att träna och ha kul så känn vad musiken säger och bara kör!

Hitta dina vattenhål

Nu, efter 11 år av negativa känslor, börjar Thea Muller känna sig trygg i sin kropp. På dansen har hon fått flera nya vänner som hon kan prata med om jobbiga saker i livet. Tankarna om att behöva vara på ett visst sätt för att passa in har också börjat försvinna, hon känner inte längre behovet av att vara någon annan än sig själv.

– När jag är på dansen känner jag en viss lättnad över att få ut alla känslor, jag kan släppa allt runtomkring och skolan. Det blir ett ställe där jag kan vara mig själv och ta det lugnt.

Kravlös dans innebär inte att det är helt fritt från koreografi, utan snarare att man inte kan göra fel. Man anpassar rörelserna utifrån sig själv, glädje får större fokus än prestation.

– Alla gör samma sak, men på olika sätt. Ingen gör precis likadant som den andra. Det blir som att man kan sluta tänka på att man ska vara på ett visst sätt. Man blir en helt annan person. Jag bara dansar. Jag blir glad och känner att jag har all makt i världen att göra vad jag vill, säger Thea Müller.

Lektionen bjöd på många skratt.
Lektionen bjöd på många skratt.

Men dans är inte för alla. Trots att Frida Ekholm tycker att alla ska testa dansa så har hon tips för de som känner sig tveksamma.

– Hitta dina vattenhål där du känner att du mår bra, där man känner sig fri från krav och gör sånt som är roligt och avslappnande. När tankarna kommer att ”nä, jag ska nog inte”, det är då man behöver det som mest. Man ångrar aldrig att man ger sig själv den stunden, oavsett hur mycket prov eller stress du har så tjänar man på att ta den pausen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget