"Note to self: Rutiga byxor funkar inte här"

Debutantsystrarna Marie Hammar och Abbe Wahlquist.
Debutantsystrarna Marie Hammar och Abbe Wahlquist.

Författardebutanterna, Marie och Abbe, ska snart släppa en humorbok för dig i bokslukaråldern. I deras första bok får vi följa Ottilia, 13, som alltid lyckas hamna i de mest pinsamma situationer. Hon är någon som de flesta kan känna igen sig i, känslan av att vara olik alla andra, även om man förmodligen inte är det.

Det är en torsdag i april. Ute på Lidingö är vädret kyligt och blåsigt.

I ett färgglatt lärarrum på Bosön Idrottsfolkhögskola sitter läraren Marie Hammar som är på väg att släppa sin första bok tillsammans med sin syster, Abbe Wahlquist. Rutiga byxor funkar inte här heter boken och är cirka 200 sidor. Den handlar om Ottilia, 13 år - en tjej som flyttar från Linköping till Lidingö med sin mamma och bror. Otto, som hon kallas, beskriver Marie som en antihjälte.

– Otto är en härlig tjej som funderar mycket och ofta hamnar i knasiga situationer. Åtminstone tycker hon själv det. I hennes huvud är allt hon gör pinsamt. Hon skriver dagbok varje kväll som inte är riktigt sanningsenlig med hur dagen har varit. Otto skriver också små ”note to self”, noteringar till sig själv om hur hon ska vara på ett bättre sätt, berättar debutanten Marie.

Marie i sitt lärarrum.
Marie i sitt lärarrum.
En notering ur boken.
En notering ur boken.

Marie är lärare och hon älskar dans, teater och idrott. Men enda sedan barnsben har hon haft ett stort intresse för att skriva. Allra helst sitter hon framför havet i sitt sommarhus på Gräsö och skriver tillsammans med systern Abbe.

Utsikt från tomten på Gräsö.
Utsikt från tomten på Gräsö.

– Det har funkat väldigt bra att jobba ihop. Ofta sitter vi på min veranda på Gräsö och skriver tillsammans. Det lättaste har varit att komma med idéer. Det svåraste är att balansera humorn och hur långt man får driva med karaktärerna. Många av de händelser som Otto hamnar i har hänt på riktigt och allt är ju inte rumsrent! ”Kill your darlings” som det så vackert heter.

Men för att få förståelse varför Marie och Abbe valt att skriva en humorbok för ungdomar i bokslukaråldern behöver vi veta hur allt började. När Marie får frågan om vart inspirationen till boken kom ifrån ler hon och skrattar högt.

– Jag har tre döttrar och min syster har en dotter och en son. Våra familjer, vi själva och våra arbetskollegor är stora inspirationskällor. Även Lidingö, där vi delvis har vuxit upp, är ytterligare en inspiration. När mina kollegor läser boken kommer de känna igen vissa situationer.

Med glimten i ögat säger hon,

– Så får vi se vad de tycker.

Vad fick er att börja skriva?

– När jag gick på högstadiet ville jag bli journalist. Sedan halkade jag in som lärare, men likt min syster har jag alltid gillat att skriva. Vi har pratat om det hela livet, att göra en bok. Vår pappa, Bertil Wahlquist, skrev också.

Att bestämma målgrupp har aldrig varit ett problem. Marie berättar att hon varit både lågstadielärare och teaterlärare, där barn alltid har inspirerat henne. Smilbanden börjar lyftas igen och Marie fortsätter:

– Sen kände vi att vi också är ganska barnsliga. Vi är lite i den åldern på ett sätt.

”Då blev vi eld och lågor…”

Marie och Abbe började skriva boken för flera år sedan. Den blev liggande ett tag innan de bestämde sig för att gå en kort skrivkurs. Dit tog de med sig boken Rutiga byxor funkar inte här och fick väldigt bra respons från både kursledaren och de som deltog. Kursledaren var själv intresserad av att ge ut boken.

Därefter bestämde de sig för att ge boken ett försök.

– Vi skickade in boken till tio bokförlag och fick svar efter några veckor från ett förlag i Göteborg. Då blev vi eld och lågor. Men sen gick det bara någon vecka innan, i stort sett, alla bokförlag hörde av sig och var intresserade av att ge ut boken.

För Marie och Abbe var detta högt över förväntan. De fick åka runt på intervjuer, men valde till slut Rabén & Sjögren. I februari förra året beslöts det att boken skulle ges ut av förlaget. Anledningen till att de valde Rabén & Sjögren var dels på grund av tidigare böcker som de gett ut. Dels är det ett av de största bokförlagen. Men även en emotionell faktor spelade roll.

– Vi fick en nostalgisk känsla av Rabén & Sjögren då vår pappa skrev böcker för Nordstedts som är samma förlag som Rabén & Sjögren, fast för vuxna. Det kändes rätt eftersom han är vår förebild.

Marie fortsätter berätta om vilka intryck Rabén & Sjögren fått av boken:

– Rabén & Sjögren beskrev boken som en blandning mellan en 13-årig Bridget Jones som befinner sig på Solsidan i en lite mer fashionabel miljö och Sunes galna vardag.

Utgivningsdatumet är 5 juni 2018.
Utgivningsdatumet är 5 juni 2018.

Film och TV-serie

Systrarna hoppas att boken kommer ge upphov till skratt. Rabén & Sjögren bekräftade det genom att ge systrarna chansen att ge ut boken, och även framtida böcker, trots att de endast ger ut en till två böcker per år i varje kategori. Men inte nog med det så hörde även produktionsbolag av sig och vill göra både film och TV-serie av bokserien.

Kommer du vilja skriva fler böcker i framtiden?

– Vi har redan planerat en tredje bok och tjuvstartat på den. Tanken är att det förhoppningsvis ska bli fler. Jag är jättesugen på att skriva andra böcker också. Gärna även för vuxna.

Avslutningsvis önskar vi Marie stort lycka till med författarskapet. Ett sista hejdå blir det inte för vår del, för den 24 maj hålls boksläppet på Tryckerigatan 4, på Riddarholmen i centrala Stockholm.

Alltså, på återseende!

Boksläppet, 24 maj

Ytterligare en vanlig torsdag, men nu är det maj och människor på stan går barbenta och har solglasögon av alla olika färger och former. I Rabén & Sjögrens lokaler på Riddarholmen har över 80 personer samlats för att ta del av Marie och Abbes första boksläpp. I lokalen befinner sig några av de stora inspirationerna; familj, vänner och kollegor.

Signering av böcker under boksläppet (Abbe till vänster och Marie till höger).
Signering av böcker under boksläppet (Abbe till vänster och Marie till höger).
Tilltugg som är dekorerat med bokomslaget.
Tilltugg som är dekorerat med bokomslaget.

Marie och Abbe sitter med varsin bläckpenna som fint rör sig över böckernas första sida.

Det här boksläppet är bara början på deras författarskap.

Högläsning ur boken av Abbe och Marie.
Högläsning ur boken av Abbe och Marie.
Boksläppet på Tryckerigatan 4 den 24 maj.
Boksläppet på Tryckerigatan 4 den 24 maj.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget