Nostalgi är kärnan till bulle-med-bulle

Har du ätit en bulle-med-bulle någon gång? Den 10 april firas specialitén.

I år är det femte året som bulle-med-bulle-dagen firas i nordvästra Skåne.
I år är det femte året som bulle-med-bulle-dagen firas i nordvästra Skåne.

Det finns ingen exakt forskning på varifrån den ovanliga specialitén härstammar. Grundaren av bulle-med-bulle-dagen Daniel Glantz-Persson har under de två senaste året försökt undersöka delikatessens ursprung.

– Folk har velat berätta om sin relation till den. Jag ville ta vara på de historierna, säger Glantz-Persson.

Tillsammans med vännen Max Fahlman kläcktes idén till en bulle-med-bulle-dag för fem år sedan.

– Egentligen var idén en slump. Det var på Kanelbullens dag 2013 som vi pratade om varför Kanelbullens dag fanns men inte en dag för bulle-med-bullen.

Bulle-med-bulle äts främst i Landskrona och Helsingborg, men har fått viss spridning runt om i Skåne och utomlands. På ett fik i Österrike ska en variant av bullen finnas under namnet "Schwedenbomben-Semmeln".

Hur görs egentligen en bulle-med-bulle? Lägets Naomi Lamothe Berisha visar hur det går till.
Hur görs egentligen en bulle-med-bulle? Lägets Naomi Lamothe Berisha visar hur det går till.

Fanns redan under flickskoletiden

När Daniel Glantz-Persson försökte kartlägga vart specialitén kom ifrån och upptäckte han att den förekom redan på 1930-talet i Landskrona.

– Jag besökte bland annat ett ålderdomshem i Landskrona. En dam berättade att när hon gått på flickskola hade de gått och köpt bulle-med-bulle på ett konditori.

Varför förtjänar just bulle-med-bullen en egen dag?

– Jag upptäckte att det var så många som hade en relation till den och att de ville berätta sin historia. Särskilt äldre. Det är nostalgikänslan som är kärnan till att den lyckats hållas vid liv. Folk gillar att prata om den.

Vad tycker Läget om sin hemmagjorda variant?
Vad tycker Läget om sin hemmagjorda variant?
Mer från: Nöje
Mer från Läget