Norrtälje kommun satsar på barn och ungdomar

En av Mitt Lovs ledare är 21 åriga Adam Ekman. Under dagen har han visat hur man flippar och trixar.
En av Mitt Lovs ledare är 21 åriga Adam Ekman. Under dagen har han visat hur man flippar och trixar.

Barn och ungdomar ska inte behöva ha det tråkigt under loven. Därför skapar Mitt Lov över 250 olika aktiviteter att testa på under hela sommarlovet. – Man ska ska ha kul under loven och testa ny roliga saker, säger Adam Ekman.

Det blir en kontrast från att ha gått i den kyliga stentrappan till att komma in i den energifulla idrottshallen. Här hörs snabba fotsteg, dunsar och skratt. Under dagen har det varit över 70 stycken barn som provat på gymnastik, parkour och tricking i Roslagsskolans gymnastiksal. Det märks att det har varit fullrulle för både ungdomarna och ledarna är rödmosiga och svettiga.

Dagen har varit en del av Norrtälje kommuns satsning, Mitt Lov, som är tänkt att skapa och göra fler roliga aktiviteter för barn och ungdomar under loven, helt gratis dessutom.

Under sommarlovet planeras över 250 olika spännande aktiviteter. En av ledarna från Mitt Lovs team som både har varit med och arrangerat och hjälpt till under dagen är 21 åriga Adam Ekman.

– Det är jag och två personer till, Mikaela Martinsson och Ebba Lindström som är projektledare och teamet för Mitt Lov. Med tanke på att det är en klämdag idag och att de flesta är lediga från skolan så har vi valt att låta barn och unga få prova på gymnastik och parkour, säger Adam Ekman.

Massor av madrasser, pallplintar och trampetter är framställda. Under dagen har Adam fungerat som instruktör och visat hur man gör olika gymnastiska rörelser, kullerbyttor och olika steg i både freerunning, tricking och parkour. Att just Adam fick stå för parkourdelen är ingen slump, han har nämligen själv utfört ”sporten”, som han själv förenklat kallar det, sen 2011.

Adam plockar bort flera madrasser och olika hinder som har använts under dagens övning.
Adam plockar bort flera madrasser och olika hinder som har använts under dagens övning.

– Det var jag och några kompisar som såg videos på internet på folk som höll på med freerunning och parkour. Vi tyckte det såg coolt så vi började också testa och även filma när vi gjorde volter och sånt, säger Adam.

Det är inte lätt att hålla koll på skillnaderna mellan vanlig gymnastik, freerunning, tricking eller parkour.

– Man skulle kunna säga att parkour ser världen som en stor hinderbana där tanken är att man ska ta sig så snabbt från ett ställe till ett annat, A till B så snabbt som möjligt, säger Adam.

Parkour började först utövas på 80-talet i Lisses, en av Paris mindre förorter och kallades då Le Parkour, freerunning eller l’Art du Déplacement. Namnet kommer från det franska ordet, parcours du combattant, som betyder hinderbana.

Freerunning påminner om parkour då man också ska ta sig från A till B men att då göra det så ”snyggt” som möjligt genom att göra olika volter och akrobatiska rörelser.

Tricking däremot är en mix mellan gymnastik, akrobatik, breakdance och har även delar från kampsport då man kombinerar höga sparkar med flips och twists. Tanken är att man själv får vara kreativ och utforma sin egna stil och man behöver inte ta sig från en plats till en annan. Det fungerar lika bra att stå på en madrass eller gräset.

Så här kan tricking se ut. – Man behöver inte ta sig över några hinder eller hoppa ner från ett tak, säger Adam.
Så här kan tricking se ut. – Man behöver inte ta sig över några hinder eller hoppa ner från ett tak, säger Adam.

– Det bästa med de här sporterna är att det finns så många olika nivåer och att alla kan testa på och börja med det. Idag har vi bland annat testat på Roll out, vilket är som en kullerbytta som används inom parkouren när man hoppar ner från saker och landar på marken, säger Adam.

Parkour behöver inte vara jätte avancerat till en början, man kan t.e.x hoppa över ett stängsel eller en mur, helt enkelt olika hinder man finner i sin vardag. En stor del går ut på att både utmana sin fysiska men såväl som sin mentala styrka.

En stor del av Norrtälje kommuns projekt Mitt Lov är just att barn ska få testa på nya aktiviter och kanske hitta en ny hobby. Adam har varit en del av Mitt Lovs team sedan i våras. Under tidigare lov har de arrangerat olika aktiviteter som skridskodisco, påskjakt och på valborg kunde man testa på friidrott och studsa runt i en stor hoppborg.

– Det som är roligt med att vara en del av Mitt Lov är att få planera så många roliga aktiviter och kontakta olika föreningar som får visa upp sig och låta barn prova på deras verksamhet. Men det som är roligast är såklart att träffa alla nya människor, säger Adam.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nöje
Mer från Läget