Nordkorea och Sydkorea blir enat lag i VM

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nordkorea och Sydkorea skulle mötas i damernas kvartsfinal i bordtennis-VM, men kort innan matchen skulle starta kom meddelandet om att länderna enats som ett lag och går vidare till semifinal tillsammans.

I Halmstad pågår bordtennis-VM för fullt. Ländernas beslut ska ha bemötts med en stående ovation, berättar Svenska bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling för TT. Hon berättar också att de resterande lagen i turneringen fick ge sitt godkännande för att Korea skulle få tävla som ett gemensamt lag.

- När koreanerna kom med förslaget blev de andra lagen tillfrågade. Det står ju inget om det här i regelboken.

1991 spelade Korea senast som ett enat lag, detta i VM i Japan. Damlaget vann mot Kina, samma år som Sverige tog guld på herrsidan.

Det blir antingen Japan eller Ukraina som möter laget i semifinalen imorgon. Japan är för tillfället tippade att vinna mot Ukraina i kvartsfinalen.

Margot Wallström, Sveriges utrikesminister, twittrade om händelsen. "Jag välkomnar beslutet att Nord- och Sydkorea har bestämt sig för att gå samman i VM i Sverige", skriver hon. Många ser beslutet som ett steg framåt inom politiken för bägge länder och hoppas på att Koreakonflikten kanske är över snart. Ländernas presidenter Kim Jong-Un (Nordkorea) och Moon Jae-In (Sydkorea) träffades förra veckan och skrev under ett uttalande för hur de ska försöka skapa fred mellan nationerna.

Tidigare i år spelade ländernas damlag i ishockey tillsammans under OS i Sydkorea. Då gick länderna också in tillsammans under OS-invigningen, under en enad flagga.

- Korea kommer få ett bra lag. Man kan ju diskutera det här med att slå ihop lag. Men det kommer nog inte bli lätt för spelarna. Alla som sysslar med idrott vet hur viktigt det är med lagkänslan, säger Sörling.

På herrsidan blir det inget enat lag då Nordkorea inte gått vidare till slutspel.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget