Ni no Kuni 2 får tummen upp trots brister

Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom.
Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom.

SPELKOLLEN - Efterlängtade rollspelet Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom har varit ute till PS4 och PC i två veckor. Är det lika bra som den prisbelönta ettan? Läget kollar responsen spelet fått sen releasen.

Föregångaren Ni no Kuni: Wrath of the White Witch kom ut till PS3 2013 och blev en kritikersuccé. På Metacritic som samlar recensionspoäng har det 85 av 100. Spelet utvecklades av japanska Level-5 i samarbete med den kritikeromsusade anime-studion Studio Ghibli som stod för mycket av den grafiska designen, något som syntes tydligt. Hade man sett Spirited Away, Howl’s Moving Castle, eller någon annan av Ghiblis storfilmer kändes Ni no Kuni direkt bekant.

Spelet handlade om 13-åriga Oliver som förlorar sin mamma i en hjärtattack. En av hans tårar väcker liv i hans docka Mr. Drippy som tar honom till en parallel sagovärld där alla människorna är dubbelgångare till de i hans värld. I hopp om att kunna återse sin mamma ger sig Oliver ut för att rädda sagovärlden som hotas av en ond häxa.

Gameplayn var typiskt RPG, man kontrollerade ett rollspelsparty på tre medlemmar som sprang runt på en stor karta. Stötte man på några fiender eller något landmärke zoomade spelet in och blev mer actionbetonat. Varje partymedlem kunde ha upp till tre Familiars - väsen av olika slag som gick att levla upp och har evolutions precis som Pokémon. Skillnaden från Pokémon var att striderna skedde i realtid och gav spelaren direkt kontroll över sin familiar.

Ni no Kuni: Wrath of the White Witch hade cutscenes gjorda av anime-mästarna Studio Ghibli.
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch hade cutscenes gjorda av anime-mästarna Studio Ghibli.

I uppföljaren Revenant Kingdom har Level-5 ändrat i receptet lite. Familiars är inte längre en del av spelet. Istället slåss spelets karaktärer direkt med olika vapen som i ett vanligt action-RPG. En nyhet är små magiska higgledies, gulliga små magiska väsen som påminner om stengubbarna i Ghibli-filmen Prinsessan Mononoke. Higgeldies springer efter en och kan användas för kraftfulla magier.

Flera nya spellägen har också bakats in. I vissa delar av spelet sker striderna i Skirmish Mode, ett sorts enklare strategiläge där man leder små arméer. Byggandet av kungariket

Studio Ghibli var inte involverade denna gång, något som skapade oro innan release. Som tur är visade det sig snabbt att karaktärsdesignern Yoshiyuki Momose och kompositören Joe Hisaishi var med på teamet igen ändå. Spelet ser och låter därför lika Ghibli-likt som tidigare.

Handlingen utspelar sig flera hundra år efter det första spelet. Istället för Oliver spelar man istället som Roland, en gråhårig president från vår värld som efter en explosion hamnar i kungariket Ding Dong Dell mitt under en stadskupp. Den unge kung Evan Pettiwhisker Tildrum har blivit förrådd av rådgivaren Mausinger och en nu ung Roland räddar hans liv. Tillsammans ger sig de två ut för att bilda ett nytt kungarike där alla kan leva i fred.

I Ni no Kuni 2 kontrollerar man karaktärerna direkt och i realtid i striderna.
I Ni no Kuni 2 kontrollerar man karaktärerna direkt och i realtid i striderna.

På Metacritic har PS4-versionen av spelet 85 poäng och PC-versionen 84. Kritikerna berömmer grafiken och stämningen i spelet som håller samma standard som föregångaren. Svenska PC Gamers Benny Holmström kallar det för ett av de vackraste japanska rollspelen någonsin och tycker att det är en föbättring av det "monotoma" originalet. Brittiska The Guardian gav spelet full pott och kallar det för en bra motpol till alla våldsamma skjutspel.

SVTs recensent Alicia Andersson säger att hon saknar djupet från det första spelet och att de nya spelfunktionerna är lite väl enkla. Även Svenska PCG kritiserar bristen på karaktärsutveckling och tycker att den naive Kung Evan får sota för sin godtrogenhet lite för många gånger. Den rappa takten på storyn lämnar inte heller något utrymme för att diskutera inslagen av riktiga politiska problem som korruption och maktmissbruk.

PC-versionen är kopplad till speltjänsten Steam. I skrivande stund har det 86% positiva spelarrecensioner. Spelarna tycker också om grafiken och Ghibli-influenserna men kritiserar det höga priset (ca 620 kr i Steambutiken). Åsikterna går isär om de nya spellägena. En del tycker basbyggandet fungerar som en bra drivkraft för spelaren medan andra önskar att det vart automatiserat.

Är Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom värt att köpa? Rekommendationen från Steamspelarna är som vanligt att vänta med köp tills nästa rea. Om man körde första spelet men tyckte monstersamlandet var för omständigt verkar uppföljaren som en förbättring. För andra kan det istället kännas fördummat.

Hör av er till Läget om ni vill se oss spela Ni no Kuni 2 på Twitch!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget