New York: ”De grep honom i vårt grannskap”

Mannen som misstänkts ha avlossats 33 skott i en tunnelbana i New York är gripen och ska anklagas för terrorbrott.

”De grep honom i vårt grannskap”, skriver Maite Castillo som bor tillsammans med sin son Javier och hennes man Tristan i en liten lägenhet på 20th street mitt i Manhattan till Läget. Det är ungefär en halvtimmes promenad bort från Empire State Byggnaden, en av New Yorks mest kända skyskraporna.

Javier, 15 år gammal, skriver till Läget:

”Jag är lättat att den misstänkte kunde gripas men jag är fortfarande lite oroligt och traumatiserad eftersom något sånt kan hända alltid och överallt.”

Dådet skedde under tisdagen i en tunnelbana som rullade in på tunnelbanestationen Sunset park i Brooklyn. Mitt i morgonrusningen utlöste en man två rökbomber och började skjuta mot sina medpassagerare. Det skadades sexton personer men alla överlevde.

Den misstänkte är 62 år gammal och ska ha publicerat flera inlägg på sociala medier där han säger att USA är rasistisk och våldsamt. Han anklagas nu för terrorbrott.

Tristan Marciano är Javiers pappa. Enligt honom händer det många saker som är mer relevanta för större samhällsgrupper utan att de uppmärksammas i medierna. Han pekar dock på två problem som enligt honom kan vara ursak till flertalet skjutningar i Amerika:

– Det är otroligt lätt att få vapen i Amerika och det finns ingen system som ger stöd till människor med psykiska sjukdomar, säger han till Läget

Han anser dock att New York är en säkert plats för hans son att växa upp i och att man inte får sluta leva sitt liv på grund av sådana händelser.

Den misstänkte greps i Manhattan.
Den misstänkte greps i Manhattan.
Ämnen i artikeln
Mer om: skjutning i new york
Mer från: Nyheter
Mer från Läget