Nej, coronaviruset är inte bra för miljön

Renare luft, minskade utsläpp och klarare vatten. Nyheter om coronavirusets positiva effekter på miljön sprids snabbt och ger hopp. Men de förändringar vi ser nu är inte långvariga.

När coronakrisen är över kommer miljö- och klimatarbetet bortprioriteras.
När coronakrisen är över kommer miljö- och klimatarbetet bortprioriteras.

För några dagar sedan satt jag med en kompis på bussen. Vi var på väg till en annan kompis för lite hederligt, men ack så skamfullt, coronamys. Den andra kompisens föräldrar lät mig äntligen vistas i deras hus igen efter ett två veckor långt förbud. Jag hade nämligen varit i både Thailand och franska Alperna och självklart trodde de att jag hade smittats av det nya coronaviruset. Jag, som var frisk som en nötkärna, tyckte att det var rätt löjligt. Jag hade ju träffat massor av människor sedan jag kom hem och inte en enda hade blivit sjuk, om något så hade de bara blivit friskare av att umgås med mig. Men men, jag är inte den som är den så jag respekterade deras lilla förbud och efter två veckor satt jag alltså där på bussen.

Efter att ha berättat om mina resor, skämtat om töntarna som går runt med ansiktsmasker och uppdaterats om vad som hade hänt här hemma medan jag var borta, vilket förövrigt inte var särskilt mycket, var nästa samtalsämne givet. Corona med stort c, men som faktiskt stavas med litet. Efter snack om döda hit och karantän dit sa min kompis att corona kanske var lite bra ändå. Föroreningarna har ju minskat och folk flyger inte så jäkla mycket. De har till och med sett delfiner i Venedig! Lilla, oskyldiga vän, tänkte jag. Förstår du ingenting?

För det första så har det inte setts några delfiner i Venedig, de bilderna kommer från en hamn i Sardinien. Och några elefanter har sannerligen inte supit sig fulla på majsvin och vinglat runt i Kina. Hur glädjande de här historierna än må vara så är de inte sanna. Det är påhittat hittepå som folk sprider för att det värmer hjärtat lite.

Men visst stämmer det att luften är renare och koldioxidutsläppen har minskat. I Kina, som är världens största förorenare, har koldioxidutsläppen de senaste veckorna minskat med över 25 procent. Den globala flygtrafiken har stannat av nu när folk sitter hemma och många industrier minskar sin produktion till följd av krisen. Självklart går det att se mycket positivt trots att djurnyheterna är fejk, men problemet är att de här förändringarna inte kommer hålla.

När den värsta krisen är över kommer all kraft läggas på att få ekonomin på fötter igen. Fokus kommer vara att få tillbaka så många jobb som möjligt och så mycket tillväxt som möjligt. Allt kommer gå på högvarv när de stackars länderna gör allt för att rädda sitt BNP. Inte nog med att utsläppen kommer öka igen när folk lämnar sina krypin, risken är även stor att man släpper på många regleringar för att göra det lättare för företag att komma igång och skapa jobb. Det som kommer bortprioriteras är miljö- och klimatarbetet och regeringar kommer säkerligen skära i klimatbudgeten. Dessutom kommer folk börja flyga igen så fort de slutar vara rädda för corona och helt plötsligt kommer allt vara som vanligt, om inte värre.

Så ja, det är jättetrevligt att luften är renare och vattnet klarare men det finns ingen anledning att glädjas än. Snart kommer coronaviruset vara ett minne blott och de rika affärspapporna tar återigen flyget till sina viktiga jobbmöten istället för att krångla framför Zoom. Men för att inte vara allt för negativ så kan man ju hoppas att världen faktiskt lär sig nåt av den här krisen och jobbar för att förändringarna vi ser nu ska vara långvariga. Hoppas du så hoppas jag!

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget