När katastrofen spred sig

Paulinas häst Clark är fast i ett stall. Tre minuter bort sprider sig skogsbranden i rasande fart. En bit därifrån hugger Jerker ner skog för att minska spridningen. Brandkatastrofen i Västmanland 2014 är en berättelse om hur viktigt mod, civilkurage och samarbete är i kristider.

Frivilliga från hemvärnet bar munskydd för att skydda sig mot brandröken.
Frivilliga från hemvärnet bar munskydd för att skydda sig mot brandröken.

Paulina Melin sitter på tåget på väg hem till Norberg. Det märks på den allt sämre uppkopplingen hur hon rör sig längre bort från sitt nya hem i Stockholm. Jerker Welén är ute och rastar hunden. I bakgrunden hörs fågelkvitter och kvistar som knäcks under hans fötter. De känner inte varandra, men de har båda varit med om en krissituation tidigare, den som skedde 2014 – skogsbranden i Västmanland.

Torsdagen den sista juli 2014 ska en ensam skogsmaskin orsaka den största branden i Sverige på över 50 år. Det är extremt torrt, extremt varmt. På lördagen börjar Jerker Welén känna sig frustrerad. Varför ringer de inte? Jerker arbetar med skogsmaskiner och är dessutom aktiv i hemvärnet. Varför ringer de inte? Han kan ju det här.

Så på söndag kväll blir Jerker kontaktad. Man behöver någon som kan göra en brandgata, alltså hugga ner träd vid kanten av branden för att minska spridningen. Ännu en gång ska en ensam skogsmaskin arbeta.

– Det var så himla rörigt det här, säger Paulina Melin. År 2014 bor hon fortfarande i Norberg. Hennes hus ligger söder om orten, och ännu mer söder ut längs samma väg står ett stall. Där bor Clark, Paulinas häst. Branden når Ängelsberg, söder om Paulina och Clark.

Branden sprider sig fortare än man var beredd på. Den sprider sig mellan trädens toppar, och gnistor lyckas ta sig över hela sjöar. Helt plötsligt är branden tre minuter bort från Paulinas hem. Man börjar evakuera folk. I Norberg står bussar redo att forsla bort alla. När Paulina kommer hem möts hon av en vägspärr – mellan henne och Clark.

– Det var rörigt i början, och så här i efterhand väldigt otäckt, säger Jerker som körde skogsmaskin hela nätterna. Den första natten är illa uppstyrd och när Jerker får problem med maskinen svarar ingen på nödnumret han blivit tillsagd att ringa. Ingen vet att han är i skogen.

Släckningsarbetet innebar bland annat att göra brandgator.
Släckningsarbetet innebar bland annat att göra brandgator.

Paulina får panik. De som bor i stallet där Clark står tar inte med sig honom när de lämnar gården.

– Jag sa till mamma att nu tar vi bilen och gasar igenom spärren.

Men när Paulina och hennes mamma kommer till vägspärren blir de stoppade av polisen. De får inte komma förbi. Tiden är knapp och när diskussionen med polisen inte leder någonstans springer Paulina in i skogen. Branden är tre minuter bort. Hennes mamma försöker stoppa henne. Men Paulina måste hämta Clark.

– Det blev som en filmscen, skrattar Paulina. Även om det var hemskt då kan hon inte låta bli att skratta när hon tänker tillbaka på det.

I en vecka varvar Jerker Welén heltidsarbete med frivilligarbete vid branden. Sedan kommer flygplanen från Italien och vattenbombar branden. Det börjar regna. Vinden vänder. Paulina lyckas hämta Clark och tar med honom förbi vägspärren. En vecka senare är branden släckt.

– Något som slog mig väldigt starkt var hur samhället slöt upp kring branden, säger Jerker. I Ramnäs, som kom att bli knutpunkten för släckningsarbetet, fanns det första dagen ett kaffebord med skavsårsplåster och drickor. Andra dagen har man ställt upp ett partytält som fylls på med mer mat och förnödenheter. Tältet växer och när det brunnit i fyra dagar har det blivit som en större affär, där de som arbetar med branden kan komma och plocka det de behöver. Mat, myggmedel, godis och drickor. Lokala pizzerior kommer med pizzaleveranser.

– Sen tänker jag på alla som ställde upp med boende och platser för djur, fortsätter Jerker.

När Paulina tänker tillbaka på branden minns hon den tunga röken i skogen hon sprang igenom för att hämta Clark. När poliserna vägrade släppa förbi henne sa de att branden nog inte hinner komma, men att det är den tjocka röken som är farlig.

–Jag tänker sällan på det, för det gick ju så bra. Men det hade ju kunnat gå jätteilla, och det gick ju illa för vissa, säger Paulina.

När branden slocknat åkte Paulina igenom brandområdet, som kommit att kallas Hälleskogsbrännan. Allt var jämnat med marken. Så långt hon såg fanns bara ett sotigt landskap, ingen grönska.

– Jag förstod inte hur omfattande det var förrän jag såg det.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...