”När de sa fel namn stack det till”

Jim Molin
Jim Molin

Idag är internationella dagen mot homo- och transfobi. Jim Molin är transman och berättar om sina upplevelser och hur han ser på transfobi.

Det var länge sedan Jim upplevde transfobi. Han kommer ihåg sporadiska kommentarer under 8:an och 9:an, som han menar nog var tänkta att vara på skoj. Det kunde vara kommentarer om att han inte var en riktigt kille, oavsett hormoner eller byte av juridiskt kön.

– På gymnasiet var det inget alls i princip, men sedan är jag inte så öppen med att jag är trans och många vet inte om att jag är det, säger han.

Han kom ut när han gick i 8:an efter att ha träffar andra transpersoner på en fritidsgård för hbtqi-ungdomar och förstått att man kunde vara trans.

Jag trodde jag var fast i en tjejkropp.

– Jag hade sedan jag var jätteliten känt att jag var kille, fast jag är född som en tjej. Jag hade ingen kunskap om att man kunde göra en sådan här övergång, Jag trodde jag var fast i en tjejkropp. säger Jim.

När han kom ut menar han att få var förvånade.

– Jag hade haft en ganska grabbig stil redan från början, så det kom nog inte som en chock för någon. Men det var en stor omställning för folk som hade känt mig i flera år att kalla mig för ett nytt namn och ett nytt pronomen, menar han.

När de sa fel namn stack det till.

Jim berättar hur det kändes att bli kallad fel namn.

– När de sa fel namn stack det till. Samtidigt visste jag att de sa fel för att de är vana vid att kalla mig någonting annat. Jag har alltid haft den inställningen, berättar han.

Jim säger att det var svårare att höra transfobiska kommentarer förut innan han blivit bekväm med sin identitet.

– Allt var väldigt skört, allt som gick mot min manliga identitet skakade om, nu om någon skulle säga någonting som är lite transfobiskt skulle jag inte lägga så stor vikt vid det. Jag skulle nog bli sur i stunden, men sedan går det över, menar han.

Våga vara öppen och intresserad.

Han tror att transfobi bottnar sig i okunskap och rädsla för det man inte känner till. Jim hade hoppats att fler förstod att man inte behöver vara rädd.

– Var inte rädd för det som är nytt, för många är det en främmande värld. Det är ingen som begär att man ska bli expert, men ha en förståelse och respekt för att transpersoner finns och att det är som vilken människa som helst, säger Jim.

Han vill också att folk frågar om de undrar något.

– Våga vara öppen och intresserad. Jag personligen har ingen emot att folk ställer frågor om de undrar, men fråga såklart med respekt. Var inte rädd för att vara nyfiken, berättar han.

För folk som är rädda att trampa i klaveret tycker Jim att man kan tänka så här:

– Försök tänka hur du själv hade reagerat på frågan du vill ställa. Är du osäker på om en fråga är stötande kan du testa försiktigt, om personen inte vill svara på det så släpper man det.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget