Möt Moa: ung klimataktivist

Moa Widmark klimatstrejkar digitalt under taggen #climatestrikeonline.
Moa Widmark klimatstrejkar digitalt under taggen #climatestrikeonline.

Moa Widmark har varit på över fyrtio klimatstrejker. I Fridays For Future jobbar hon aktivt för miljön. ”Jag vet inte vad världen hade varit om inte Greta satte sig där, det har lyft frågan så mycket”, säger hon.

Miljöengagemanget började när hon lärde sig om klimatförändringar i skolan. Som tolvåring sa hon till sina föräldrar att hon inte ville flyga mer. När Greta Thunberg startade rörelsen Fridays For Future anslöt hon sig till skolstrejkerna.

– Jag hade klimatångest, men nu kan jag stå ut med min vardag för jag vet att jag gör någonting. Det var ett ställe att börja på.

Skolstrejkerna gästas ofta av forskare och politiker. Den 26 september 2019 slog de rekord med 50 000 strejkare i Stockholm, berättar Moa. Ibland möts de av klimatförnekare eller folk som säger att de borde vara i skolan istället.

– Men jag lär mig väldigt mycket där genom att möta andra och lyssna på föreläsningar om klimatet. Vissa passar på att plugga också.

Hur ser ert arbete ut med Fridays For Future?

– Fridays For Futuregruppen är en gräsrotsrörelse, den har dykt upp på olika ställen i världen. Jag är med i Stockholmsdelen men vi har också kontakt med andra länder. Vi har planeringsmöten och bygger upp arbetsgrupper. Vissa ansvarar till exempel för artistbokning, andra fixar affischer.

Den 24 april var det tänkt att ha den största klimatstrejken någonsin men på grund av coronaviruset ställdes det in. Nu strejkas det istället digitalt, under hashtagen #climatestrikeonline och #digitalestrike.

Moa Widmark håller upp skylten på instagram med taggen #climatestrikeonline.
Moa Widmark håller upp skylten på instagram med taggen #climatestrikeonline.

Har coronakrisen påverkat klimatet?

– Vi har fått ett smakprov på hur snabbt vi är kapabla att ställa om samhället. Det är ju fruktansvärt och har drabbat många och såhär kan det inte gå till. Utsläppen minskar när folk inte reser och industrier går i konkurs, men man måste göra det på ett sätt som inte skadar någon. Det måste ske stegvis med konkreta mål.

Vad kan man göra för klimatet?

– Massa saker bara i vardagslivet, som att äta vegetariskt, flyga mindre och konsumera mindre, en gradvis förändring är bra. Det som spelar störst roll i slutändan är politik och att man snackar om klimatkrisen med varandra och tar det seriöst. Man kan gå med i föreningar som Fridays for Future och komma på strejk. Om man inte kan komma varje vecka på grund av studier, kan man gå ibland eller stanna en halvtimme om man har vägarna förbi.

Därför är vi där

Klimatstrejkarna sätter ljus på ett problem som berör kommande generationer.

– Vi är väldigt viktiga. Jag vet inte vad världen hade varit om inte Greta satte sig där, det har lyft frågan så mycket. Om vi bara skulle sluta, skulle det kanske sluta belysas. Därför är vi där, säger Moa Widmark.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget