Mizeria - att växa upp i ett miljonprogram

Föreställningen Mizeria hade nypremiär i helgen på Kulturhuset i Husby. Den speglar verkligheten för de som växer upp i miljonprogram. Läget pratar med Melody Farshin och Suheyl Abdulaziz om hur det är att växa upp utanför innerstan.

Ur pjäsen Mizeria.
Ur pjäsen Mizeria.

Mizeria är en pjäs som baseras på Melody Farshins bok med samma namn. Genom föreställningens gång får vi följa två skådespelare som gestaltar vardagen med skottlossningar och cirkulerande helikoptrar i en av Sveriges miljonprogram. Trots dödens ständiga närvaro bland hustaken i pjäsen finns där något som existerar bland alla hus i hela Sverige - mänsklighet.

Melody Farshin växte upp i ett miljonprogram. Hon tror att hon hade varit en helt annan människa om hon växt upp i innerstan.

– Jag vet inte vad den Melody innanför tullarna hade gjort av sitt liv, säger hon.

Vi alla är människor men vi har alla olika möjligheter
Melody Farshin är författare till boken Mizeria.
Melody Farshin är författare till boken Mizeria.

Boken skrev Melody Farshin för att skapa en mer rättvis representation och genom det visa hur vardagen är för de som lever i ett miljonprogram.

– Vi alla är människor men vi har alla olika möjligheter, säger Melody Farshin till Läget när applåderna har tystnat. Hon har gått ner från sin plats bland publiken och står nu bland husen på scenen. Människor skrattar och mellan husen ekar det hon tycker är det bästa med hennes uppväxt - gemenskapen.

I ett av de områden som byggdes under miljonprogrammet, Rinkeby, möter Läget Suheyl Abdulaziz. Han är 12 år och är uppväxt i Rinkeby. Precis som Melody Farshin tror han att hans liv hade sett annorlunda ut om han hade växt upp i innerstan. Suheyl Abdulaziz menar att uppväxten i Rinkeby gjort honom mer självsäker.

– Alla känner varandra och jag känner alla här, säger han och blickar ut över Rinkeby centrum.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget