Minnesdag för ”Avicii” – här kommer hans minnesplats att vara

Idag är det tre år sedan Sveriges mest berömda DJ genom tiderna gick bort. Vi minns Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, som blev 28 år gammal. Hans minnesplats kommer att hamna i Humlegården – Tims egen favoritpark.

Tim Berglund, "Avicii", Summerburst 2015.
Tim Berglund, "Avicii", Summerburst 2015.

Avicii lyckades under sin 12-åriga karriär erövra världen med sin musik. Som DJ blev han en av de allra största, en legend inom den elektroniska musikgenren EDM. Hans bortgång för tre år sedan chockerade Sverige.

I februari i år bestämdes det att Tim Bergling kommer få en minnesplats på centrala Östermalm. För en vecka sedan togs beslutet att minnesplatsen kommer att vara i Humlegården, och ligga några meter bakom Carl von Linné-statyn, i mitten av parken. Platsen har valts ut av Östermalms stadsdelsförvaltning tillsammans med Tim Berglings familj.

Tim ”Avicii” Berglings minnesplats kommer att ligga i Humlegården.
Tim ”Avicii” Berglings minnesplats kommer att ligga i Humlegården.

Läget åkte till Humlegården och träffade Moa och Mikaela, 13 år gamla, som kände till att Aviciis minnesplats ska vara i parken. De berättar om i vilka sammanhang de lyssnar på Avicii:

– Det är bra musik att ha i bilen och lätt att sjunga till, säger Moa. Jag lyssnar på honom med kompisar.

– Alla kan hans låtar, så alla kan sjunga med, säger Mikaela. Han är fortfarande väldigt känd, och populär hos folk i vår ålder.

Moa, 13 och Mikaela, 13 kände till att Aviciis minnesplats blir i Humlegården.
Moa, 13 och Mikaela, 13 kände till att Aviciis minnesplats blir i Humlegården.

Det är ännu inte bestämt vad det ska bli på minnesplatsen, men ordförande för stadsdelsnämnden i Östermalm, Andrea Hedin (M), har lagt fram ett förslag att det ska vara en installation med musik. Lugn och låg musik för en stämningsfull plats, för att hedra minnet av Tim Bergling. Stockholm konst ska låta konstnärer plocka fram olika idéer, för att sedan välja ut en. Invigningen av Tim Berglings minnesplats ska äga rum i april 2022.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget