Min mormor har demens

Foto: TT

I världen idag lever ungefär 47 miljoner människor med en demenssjukdom. En av dessa är Elins mormor. Hon och hennes familj kämpar dagligen med det som sjukdomen för med sig. Men det är också det som har fört dem lite närmre varandra.

På andra våningen i ett ljusgult lägenhetshus går Elin på en loftgång. Hon går förbi flera fönster och dörrar tills hon slut kommer till det sista fönstret. Då stannar hon upp och vinkar mot fönstret. Bakom persienner sitter en liten kvinna med gråa lockar och vinkar tillbaka.

Innan familjen visste vad det var med Elins mormor gick det åt väldigt mycket energi. De började nästan tro att hon var helt virrig. Hon pratade om hur någon sjöng elaka sånger och påstod att hennes saker hade blivit stulna. När de fick reda på att det var demens blev det lättare att hantera för att då visste de varför hon gjorde som hon gjorde och att hon inte kan hjälpa det.

Elin berättar att det var jobbigt i början. Hon fick inte veta något om vad som hände. Även fast hon vet mer om demens nu än innan kan det fortfarande kännas jobbigt. Hon blir orolig när hon hör hennes mamma berätta om vad som händer. Ibland kan hennes mormor ringa hennes mamma flera gånger om dagen och hon vet inte varför hon ringer.

— Men jag vet inte vad som är värst, att inte veta att något var fel, eller att veta allt.

“Mormor glömde vem min pojkvän var”

Demens är något man har för livet. Man kan äta medicin för det vilket Elins mormor gör. Ibland tänker hon att hennes mormor kan bli bättre. Det kanske är mer som en önskning att hon blir bättre av all den hjälp hon får och medicinen. Men det finns stunder som får henne att inse att det inte alltid är bra.

— Bara för någon vecka sen gick jag in i köket och där satt min mamma och pratade med mormor i telefon. Ljudet läckte så jag hörde mormors röst och hon lät så ledsen. Min mormor är ju finsk så de pratar alltid på finska med varandra. Jag fattade inte vad dom sa men jag fattade att mamma satt och tröstade henne.

Under julafton 2017 bjöd Elin in hennes pojkvän att fira jul med hennes familj. Alla samlades i soffan framför Kalle. Elin och hennes pojkvän satt och pratade med varandra. Bakom satt hennes mormor och en av hennes mostrar.

— Jag hör hur min moster förklarar för min mormor vem min pojkvän är. Vi har varit tillsammans i tre år och hon har träffat honom flera gånger. Det var ett sånt ögonblick som gjorde att jag verkligen fattade. Och då har jag vetat om hennes sjukdom i flera år.

“Jag är rädd att hon ska glömma bort vem jag är”

En eftermiddag hade hennes mamma glömt mjölken till hennes mormor i bilen. Elin skulle springa upp med mjölkpaketen till lägenheten. Hon var rädd att hennes mormor inte skulle känna igen henne utan hennes mamma. Men det var ingen fara. Hennes mormor kände igen henne när hon kom. Medan hon ställde in mjölken i kylen började hennes mormor prata finska med henne.

— Då tänkte jag att hon faktiskt inte hade fattat vem jag var när jag kom och fick panik.

Hon hade tittat på sin mormor länge medan hon försökte komma på något att säga. Men efter några sekunders tystnad bytte hon språk till svenska och paniken släppte. De kramades hejdå. Allt var som vanligt.

— Jag är rädd att hon ska glömma bort vem jag är. Jag vill inte behöva säga att det är jag, liksom påminna henne. Men det har inte hänt än, det kanske aldrig händer.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
Quiz v34. Foto: TT

Nyhetsquiz vecka 34 – har du hängt med?

Sovjetiskt krigsmonument, ny fantasyserie och dinosauriespår. ...

VÄRMEBÖLJA. Foto: Marko Säävälä/TT

Varning för värmebölja i helgen

Den som längtar efter värme blir bönhörd i södra Sverige under...

HÖGSPÄNNING I SOLNEDGÅNG . Foto: Johan Nilsson/TT

Elpriset rusar – rekord i södra Sverige

4,47 kronor – så mycket kommer elen kosta per kilowattimme på ...

Stockholmsbörsen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb ...

Kapitolium. Foto: AP / Scott Applewhite

USA godkänner svensk Nato-ansökan

Senaten i USA:s kongress har godkänt Sveriges och Finlands Nat...

England Germany Euro 2022 Women Soccer. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

England jublar: ”Fotbollen är hemma” efter 56 år

Sport England tar EM-guld i fotboll efter 2–1 mot Tyskland i finalen...