"May the Fourth be with you"

Star Wars-fans i Malaysia innan premiären av "Star Wars: The Last Jedi" 2017.
Star Wars-fans i Malaysia innan premiären av "Star Wars: The Last Jedi" 2017.

Det startade som en ordvits. Den fjärde maj väljer fans över hela världen att fira Star Wars Day.

Den fjärde maj varje år firas den inofficiella Star Wars-dagen av fans världen över. Att det är just den fjärde maj syftar på en ordvits med den klassiska Star Wars-frasen "May the Force be with you" som blivit "May the Fourth be with you".

Vem som först myntade frasen finns det flera teorier om. En av teorierna är att då Margaret Thatcher tillträde som premiärminister den 4 maj 1979, valde hennes parti att i tidningen skriva orden: ”May the Fourth be with you, Maggie. Congratulations." Alan Arnold, som under samma år var med och jobbade med filmen The Empire Strikes Back, ska då ha sagt: "Detta budskap, med hänvisning till segerns dag, ...., är ytterligare bevis på hur mycket Star Wars har påverkat oss alla."

Även om dagen inte myntades av Lucasfilm så uppmuntrar de sina fans att fira dagen då det får dem att connecta med "the galaxy far, far away".

Star Wars Day

Dagen firas framförallt över olika medier men det finns även en del festivaler att gå på. Det första organiserade firandet tog plats 2011 i Toronto under namnet "Intergalactic Star Wars Day", och har fortsatt varje år.

Oavsett hur du väljer att hedra dagen, med filmmaraton eller i kostym på festival, är det alltid god sed att önska varandra en glad Star Wars-dag.

En inofficiell fan-made logga, dedikerad till Star Wars-Dagen.
En inofficiell fan-made logga, dedikerad till Star Wars-Dagen.

Revenge of the Fifth

Som ett svar på "May the Fourth be with you" firas den femte maj som Imperiets Star Wars-dag. "Revenge of the Fifth" anspelar på filmen Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith.

Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget