Mathias är permitterad från kockjobbet

Mathias Göransson, 21 år.

Mathias Göransson följer sin passion att arbeta med mat. Coronakrisen slår hårt mot restaurangbranschen och han är nu permitterad sedan fem veckor. Vi får en inblick i den unge kockens förändrade vardag.

Klockan är 19.28 en söndagskväll i början av maj. Temperaturen har fallit till elva grader och under dagen har vädret hunnit tveka mellan sol, regn och åska. På håll tornar en gestalt upp sig, håret är lockigt blont, hållningen rak och gångstilen lugn. Mathias Göransson, 21 år, arbetar som kock på ett cateringföretag men har blivit permitterad till följd av coronakrisen.

– Jag trivdes jättebra på mitt jobb, det är väldigt kul och trevliga kollegor, berättar han.

Matdrömmarna började redan när han var liten och befann sig hemma i sin farmors kök. Där fick han och hans storebror välja fritt vad de ville ha att äta.

– Hon lagade alltid så god mat. Favoriten var kycklingvingarna med brunsås och potatis. Det var ett tag sedan jag åt det nu känner jag, säger han med en blick som vittnar om att han återupplever ögonblicket.

Fördomar om branschen

Det finns många fördomar om hur det är att jobba inom matvärlden, många av robust karaktär med föreställningar om att personalen ska ha en viss jargong.

– Det är en fördom att det ska vara en sån jäkla jargong i köket. Jag vet inte hur det är på andra ställen men jag har aldrig arbetat på ett ställe där de är arga eller där det är massa intriger. Det är nog många filmer som späder på de idéerna, säger han.

När han var sex år upptäckte de att han var glutenintolerant. Han minns hur läkarna berättade att han inte skulle kunna arbeta som bagare, eftersom det där finns så mycket mjölpartiklar i luften.

– Jag tänkte att det inte skulle stoppa mig. Det var en liten barndomsdröm att bli bagare, för en glutenintolerant var det så litet utbud så jag ville ändra på det, berättar han.

Han lägger till att det på sista tiden har skett en stor förbättring på den fronten. Dels finns det nu ersättning för många produkter, sedan har det även blivit en trend att äta glutenfritt, ofta ett val ur hälsoaspekt.

– Jag förstår inte hur någon väljer att sluta äta mjöl frivilligt, säger han och skrattar.

Permitterad till följd av coronakrisen

Coronakrisen har slagit hårt mot restaurangbranschen. När folk uppmanas stanna hemma gapar många restauranger tomma. För Mathias som jobbar på en cateringfirma vars kunder framförallt utgörs av företag som levererar mat till konferenser, blir försäljningen nästan obefintlig.

– Vi har ungefär en kund i veckan nu och det brukar vara runt sextio, berättar han.

Mathias Göransson hade själv blivit sjuk och höll sig isolerad hemma när han fick ett mejl om att han skulle bli permitterad. Det innebär att han ska vara hemma under 60% av tiden på grund av för få arbetsuppgifter till följd av kundglesheten. Han får fortfarande 90% av sin lön och behöver vara redo att hoppa in 40 % av tiden, med en dags framförhållning. Under dessa fem veckor har han bara blivit inkallad fyra gånger.

Han berättar om en gymnasievän som arbetar på en populär restaurang i Stockholms innerstad, som har blivit uppsagd från arbetet.

– Jag vet flera som har det värre. Det är ju en tuff tid för alla nu, säger han.

Ser ljust på framtiden

Mathias känner ändå en trygghet i att jobba på ett litet företag, där de är få i personalen och helst inte avskedar någon i första taget. Han har även ett extrajobb i köttdisken på en matbutik, där han har möjlighet att få pass vid behov.

Vi avbryts av ett knackande ljud. En hackspett har satt sig och trummar med snabba slag näbben mot en silverbrun trädstam. Röd mage, svarta vingar, omgiven av gröna lövkronor.

Mathias Göransson.

Efter en stunds beundran av den lilla fågeln, flyger den iväg och vi promenerar vidare längs en asfalterad väg i närheten av det villaområde i Huddinge där Mathias har växt upp. Under dagen har han åkt och tittat på tre olika lägenheter, tillsammans med sin familj. Han planerar att köpa en bostad och är lite orolig för om permitteringen ska påverka beviljandet av lån, men håller sig positivt inställd.

– Man får ta det som det kommer. Ingen vet någonting just nu. Men vi ska nog ta oss igenom det här, säger han och de ljusblå ögonen kisar när han ler.

I framtiden vill han fortsätta arbeta med mat, men förflytta sig från köket. Med exakt vad vet han inte än, men som 21 år har han tid på sig att pröva sina vingar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
2 min

Inga 808s – bara heartbreaks

Play Läget ger sig ut i vårsolen och ställer frågan på allas läppar.

2 min

Amnestys nya krav på FIFA inför VM i Qatar

Hör generalsekreteraren för Amnesty i Sverige, Anna Johansson och sportjournalisten Olof Lundh.

2 min

Hur är det att bo i studentkorridor?

Play Fördelar. Nackdelar. Skräckhistorier!

2 min

Kritik mot Stockholms nya elcyklar

Play Stockholms stads nya elcykelsatsning går inte som planerat.

4 min

Läget testar Stockholms elcyklar med Helldén

Play Stockholm har sjösatt en ny satsning på elhyrcyklar. Läget har testat.

4 min

Tjejgruppen om hur det är att vara en DJ-grupp

Play Många obetalda timmar och sena nätter. Att vara DJ är ett krävande jobb.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...