Mardrömsmånaden för restaurangerna: “Du måste bredda din tanke om du ska överleva”

Under mars månad gick rekordmånga restauranger i konkurs i Sverige. Hela 122 stycken. Så många restauranger har aldrig gått i konkurs under en enskild månad tidigare, enligt branschorganisationen Visita.

– Vi krögare är först med att råka ut för lågkonjunkturen, säger Stefan Hedenskog.

Under mars månad så gick rekordmånga restauranger i konkurs.
Under mars månad så gick rekordmånga restauranger i konkurs.

Mars månad har varit tuff för restaurangbranschen. Det finns många anledningar. Stigande råvarupriser, dyrare hyror och gäster som inte köper lika mycket, skriver Visita i ett pressmeddelande. Sen är det många restaurangföretag som tyngs av skatteanstånd sen pandemin som nu ska betalas tillbaka. Stefan Hedenskog driver Bistro Garros i Alvik och är en av många krögare i Stockholm. Han menar på att det dåliga ekonomiska klimatet har legat i luften länge.

– Det har varit tuffare sen slutet av förra året, säger han till Läget.

VÄXTBASERAD MAT. Foto: Mickan Mörk/TT

Lösningar

Stefan säger att det har med lågkonjunkturen att göra. Men han tror också att det har blivit värre sen Trump valdes in till det Ovala rummet i Washington.

– Det har varit såhär sen Trump kom, och vi krögare är ju först med att råka ut för lågkonjunkturen, säger Stefan Hedenskog.

Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita, skriver i ett pressmeddelande att nedsättningen av arbetsavgifter för unga kommer att vara en av lösningarna till problemet. Det tror Stefan på.

– Jag tror på det, absolut! Unga människor är superviktiga för den här branschen, och restauranger är alltid ett bra första jobb, man får en smak av verkligheten.

Han tror också att fler restauranger måste sluta ha ett “tunnelseende” och våga “stå på flera ben samtidigt” genom att hitta nya sätt att försörja sig.

– Du måste bredda din tanke om du ska överleva, säger han till Läget.

Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi
Mer från Nyheter