Många ungdomar väljer att sommarjobba för att få mer pengar i fickan till roliga aktiviteter. Men sedan finns också de som väljer bort pengarna för att jobba ideellt. Vendela Lindholm, 19 år, är en av dem.
Vendela Lindholm, 19 år, jobbar ideellt på en lägergård.
Foto: Antonia Eriksson
Hon sitter uppburrad i en fåtölj i hörnet av rummet med datorn framför sig. Fingrarna rör sig fort över tangenterna och blicken är fäst på skärmen. Hon rycker till när jag hälsar och ett leende sträcker sig över ansiktet när hon tar min hand.
Om några veckor tar Vendela Lindholm studenten på Norra Real i Stockholm och ambitionen lyser i ögonen när hon pratar om planerna på att bli psykolog. Det är mycket nu, men med ambition som hennes är det inte ett problem. Hon gillar att ha många bollar i luften. Förutom att gå i skolan jobbar Lindholm extra på ett café och under somrarna gör hon det hon älskar mest; jobbar ideellt som lägerledare på Sparrevikens lägergård.
– Det hela började när jag själv var på läger ett antal år sedan. Det var helt fantastiskt och jag fick vara med om så mycket och träffa så många härliga människor. Jag kände väl att jag inte var redo att lämna det, utan ville bara ha mer. Då bestämde jag mig för att bli lägerledare, säger Lindholm.
Som lägerledare är Vendela Lindholm med och planerar lägret och aktiviteterna. När lägret sedan drar igång, under sommarens varmaste veckor, är hon stugledare för en grupp med åtta till tolv barn. Hennes huvudsakliga uppgift är att se till att alla mår bra och trivs och att lägret flyter på som det ska. Deltagare ska väckas, aktiviteter ska anordnas och gemenskap ska byggas – något Lindholm anser är det viktigaste på lägret.
– VI vill skapa en trygg plats där barn verkligen kan vara sig själva och lära sig saker de kanske inte får lära sig i skolan. Vi diskuterar existentiella frågor om identitet, livet och relationer – sådant man inte pratar om så mycket i den åldern annars.
Rollen som lägerledare passar Vendela Lindholm perfekt. Blandningen mellan kreativitet och lekfullhet, tillsammans med ordning och planering gör att hennes personlighet verkligen får blomma ut.
– Jag är en storasyster och har en personlighet som speglar det. Jag är ambitiös och driven men också diskussionsinriktad och till viss mån bestämd. Som ledare är det viktigt att kunna ta ansvar och leda en grupp, men också kunna förstå och ta hänsyn till ungdomarna och hur de tänker. Man måste vara väldigt mån om gruppen, precis som en storasyster.
Vendela Lindholm tillsammans med ungdomar och ledare på Sparreviken.
Foto: Vendela Lindholm
För Vendela Lindholm har rollen som lägerledare hjälpt henne utvecklas som person, både privat och i relation till andra.
– Dels har jag blivit mycket bättre på att kommunicera och förstå att alla inte tänker som jag. Men jag har också fått träna mycket på relationer och bli medveten om andra människor. När man är ledare är det väldigt viktigt med inkludering och att alla känner sig delaktiga. Då blir man mån om andra på ett sätt man inte varit innan, säger hon.
Men viktigast av allt är kanske förmågan att kunna vara i nuet. På Sparreviken får inte ungdomarna veta så mycket om vad som kommer hända näst eller vad aktiviteterna kommer innefatta, utan det blir en överraskning varje gång som gör att de måste vara närvarande och i nuet. Det har Lindholm tagit med sig och försökt tillämpa i vardagen också.
– Nuet är nu och jag behöver inte tänka på någonting som händer imorgon, för det händer inte nu. Sen får jag också påminna mig om att jag inte kan göra mer än jag gjort eller förändra det som varit. Jag är ingen övermänniska och när jag gjort allt jag kan i en viss situation så måste jag vara nöjd med det. Det låter så klyschigt men man måste liksom lita på sig själv och sin förmåga!
Solnedgången i Sparreviken.
Foto: Vendela Lindholm
Att jobba ideellt anser Vendela Lindholm är det bästa som finns och hon menar att man får ett helt annat driv, som inte är kopplat till pengar. Det finns en gemenskap och ett syfte vilket ger en egen vinning som är mycket mer värdefull.
– När mina föräldrar tjatat om att jag borde jobba med något som jag får betalt för istället säger jag alltid att jag ska jobba hela livet, så jag kan göra det här nu. Det är klart det är ett orosmoment att inte tjäna pengar, men det släpper man helt när man väl är där. Man har inte en tanke på att man behöver pengar utan bara njuter av stunden.
Lindholm tycker att alla borde prova på att jobba ideellt, vare sig det är på en lägergård eller inte. Drivet och känslan av meningsfullhet går inte att mäta med ett vanligt jobb, menar hon.
– Det skadar aldrig att testa och verkligen få uppleva den miljön. Det finns så många olika sätt man kan jobba ideellt också, det gäller bara att kolla runt lite och hitta något man gillar och tycker är intressant. Sen är mitt tips att inte hejda sitt engagemang eller sin kreativitet och våga leva ut allting man tänker. Att bara göra! Det är det bästa som finns!