Magnus: ''Jag fick en psykos som 17-åring''

36-åriga Magnus Carlsson från Vårgårda i Västergötland drabbades av psykisk ohälsa redan i tonåren. Han tycker att kunskap om ämnet borde införas i läroplanen.

P4 Sjuhärad rapporterar att Magnus endast var 17 år gammal när han insjuknade i en psykos. Psykos är ett tillstånd där den drabbade har svårt att urskilja vad som är verkligt och inte. Magnus berättar att han hade mått dåligt och känt sig spänd under en lång tid innan utbrottet skedde. De återkommande problemen med ångest, sömnsvårigheter och paranoia ledde så småningom till att psykosen utlöstes. Sedan dess har han inte fått någon mer psykos, men har regelbunden kontakt med vården ändå. Överlag känner han sig missnöjd.

– Generellt är jag inte nöjd. Man har fått göra mycket jobb själv. Jag upplever att man ibland inte har blivit tagen på allvar. Det känns förnedrande, säger han till P4 Sjuhärad.

Han berättar också att det är viktigt att belysa dessa frågor för att få till en attitydförändring. Bland annat skulle han vilja se att psykisk ohälsa infördes som ämne i skolan.

–  Det är okej att känna som man gör. Genom att prata om det får fler hjälp i tid, avslutar han.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget