M och KD tycker att kärnkraft är lösningen

På onsdagens samtal ska Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson framföra sina förslag för en uppdaterad energiöverenskommelse.
På onsdagens samtal ska Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson framföra sina förslag för en uppdaterad energiöverenskommelse.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill utöka kärnkraften. Partierna menar att kärnkraften kommer lösa energibehovet i framtiden då det är fossilfritt och inte styrt av väder.

De anser inte att energiöverenskommelsen från 2016 kommer kunna lösa framtidens behov av energiförsörjning då användningen av el ökar i snabb takt. Under onsdagens samtal med de övriga partierna inom energiöverenskommelsen ska Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) framföra nio punkter som de vill se ingå i överenskommelsen. Avsikten är inte att bryta överenskommelsen, utan att uppdatera den.

- Vi har akuta utmaningar som bör hanteras, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Busch Thor och Kristersson kommer under samtalet bland annat föreslå att Sverige ska arbeta mot att inrätta gemensamma EU-regler för godkännande av kärnkraftsreaktorer i unionen. De föreslår även att Sverige ska livsförlänga befintliga reaktorer och komma fram till en färdplan för en fjärde generationens kärnkraft och att mer resurser borde läggas på kärnkraftsforskning.

Partierna vill även utforska möjligheterna för att fortsätta driva kärnkraftsanläggningarna Ringhals 1 och 2. Ebba Busch Thor menar att förutsättningarna för en användning av kärnkraft är bättre idag än när energiöverenskommelsen slöts. De anser att Sverige behöver mer leveranssäkra fossilfria alternativ och som inte är väderberoende och att kärnkraften är lösningen på det.

Mer om: Kärnkraft
Mer från: Nyheter
Mer från Läget