Lattepromenad på en meters avstånd – hiss eller diss?

Ovanliga vanliga dagar hemma. Tristess i ensamheten. Alla pluggar på distans. Läget har sonderat Söders matchalatteutbud och tipsar om var du och en vän kan plocka upp varsin matchalatte to go.

För många fungerar kaffe som bränslet som får studierna att flyta på lättare. Vi tar den första koppen på morgonen och slår oss ned vid en trave skolböcker. De senaste åren har det dock vuxit fram en mer hälsosam trend. Kaffets utmanare stavas matchalatte. Kaffehaken Mahalo och Espresso House på söder i Stockholm erbjuder turister och stockholmare flera variationer av kaffe. Men den som beställer en matchalatte och förväntar sig en nyans av brunt kommer att bli förvånad.

- Trenden med matchalatte har inte blivit jättestor, definitivt inte fått samma genomslag som bowls. Fler köper fortfarande vanligt kaffe. Av alla lattekunder är det cirka en tredjedel som köper matcha. Och det är i princip bara kvinnor. Generellt har vi främst kvinnliga kunder som gillar växtbaserat, berättar Julia Munoz, barista på Mahalo.

Vi är vana vid att kaffe smakar och beskrivs som mellan – eller mörkrostat. Men vid beställning av matchalatte serveras du en kopp grönt. Drycken påminner inte mycket om vanligt kaffe.

- Matchalatte smakar mycket vete, förklarar Julia Munoz.

Läget fortsätter mot Mariatorget och upp via Götgatan, in på Espresso House.

En matcha, tack.

Lattematcha är en modern twist på det klassiska matcha-tet och är mest poppis i USA och Europa.
Lattematcha är en modern twist på det klassiska matcha-tet och är mest poppis i USA och Europa.

Håkan Sävlin, barista på Espresso house tar emot beställningen och tar fram pulvret som matchalatte görs av.

-Det är inte jättepoppis med matchalatte hos oss. Smaken är ju väldigt speciell. Men drycken är nyttig så några per dag säljer vi. Det är mest unga som köper, personer mellan 17-27, både killar och tjejer. Men när sommaren tar över så kommer islatten ta över helt, det är stort, berättar Håkan Sävlin.

Mahalos matcha

Pulvrets färgstyrka:
stark grönt

Baristans beskrivning med 3 ord:
vete, grönt, krämig

Läget tycker:
– Läskigt stark matcha med underbar grön ton. En smaksensation i fel bemärkelse, men fantastisk för dig som gillar när gommen exploderar. Denna matcha mår bra av honung - för ökad balans och harmoni.

Espresso House's matcha

Pulvrets färgstyrka:
gråaktigt, matt militärgrön

Baristans beskrivning med 3 ord:
krämig, fyllig, gräsig

Läget tycker:
En svag smak av matcha med en fyllig bladgrön färg. Låg beska och söt från havremjölken. Mer sött från agave eller honung behövdes däremot för att det skulle smaka annat än kärv välling. Matchans dåliga kvalité må ha tagit bort det karaktäristiska umamin, men det var kanske lika bäst för en krydd-rädd svensk.

Mer från: Nöje
Mer från Läget