Lägets EU-guide

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet.

Vill du veta vad partierna vill göra för klimatet inför EU-valet? I EU-guiden har vi sammanfattat vilka förslag partierna har lagt fram i klimatfrågan.

KLIMAT

Socialdemokraterna:

Partiet vill se fler tågavgångar till Europa och vill att det ska bli enklare att åka tåg inom EU. De vill att EU ska ta hårdare tag mot företag som inte lever upp till EU:s miljökrav. Samtidigt tycker Socialdemokraterna att EU borde arbeta för att minska flygets klimatpåverkan genom att utveckla nya klimatvänliga flygbränslen. Partiet vill att unionen ökar insatser mot den ökade resistensen mot antibiotika. Socialdemokraterna ger tummen upp för kärnkraften, men vill avveckla den i framtiden.

Moderaterna:

Moderaterna vill se ett gemensamt arbete i EU för att förhindra nedskräpning och övergödning i Östersjön. Samtidigt vill partiet hålla de svenska skogarna utom räckhåll för unionen. ”Vi värnar äganderätten och det nationella själv-bestämmandet över den svenska skogen”, står det i Moderaternas valplattform. Partiet vill även att beslut i jaktfrågor ska tas i Sverige och inte i EU. Moderaterna vill fördubbla kärnkraften i EU.

Sverigedemokraterna:

Partiet vill att EU ska arbeta för att motverka produktionen av palmolja vid ekvatorn. De vill inte att EU ska ha en gemensam koldioxidskatt. Partiet vill också att beslut i jaktfrågor ska tas i Sverige, inte i EU. Sverigedemokraterna vill behålla kärnkraften och är öppna för att utveckla den i EU.

– Det skulle förmodligen vara bättre för hela Europa och det globala klimatet. I stället för att lägga en massa pengar på att subventionera vindkraft i Sverige eller elcyklar skulle ju kärnkraft i Polen vara mer effektivt i så fall, säger Jimmie Åkesson i en intervju med SvD.

Centerpartiet:

Centern vill ha strängare miljökrav för den europeiska bilmarknaden. Partiet vill bygga ihop det europeiska järnvägssystemet för att förenkla tågresandet och transporter. De vill öka forskningen för nya miljövänliga drivmedel och skärpa kontrollen av kemikalier i olika produkter, för att skapa en ”giftfri vardag”. De vill även minska EU:s beroende av rysk gas och olja. Centern vill avveckla kärnkraften till 2040.

Vänsterpartiet:

Vänstern vill att EU stoppar försäljningen av bensin- diesel- och gasdrivna bilar år 2025 och att kolkraften i EU ska vara borta år 2030. Vänsterpartiet vill att EU skapar en ”klimatbank” som investerar pengar i en grön omställning. I valmanifestet står det att partiet vill lägga ”fokus på att omställningen måste drabba de som tjänar de stora pengarna på att förstöra klimatet och står för de stora utsläppen”.

Kristdemokraterna:

KD vill att EU ska fortsätta att arbeta för att pumpa in mer biobränsle i flygplanen. Samtidigt vill de att unionen ska titta närmare på alternativet ”elflygsstrategi”, där önskan är att EU:s flygindustri ska vara helt eldriven år 2040. Partiet vill att EU ska upprätta ett gemensamt system för återvinning. KD tycker att EU behöver fördubbla kärnkraften och att EU-medlemmarna ska samarbeta för att uppnå detta.

Liberalerna:

Liberalerna är det enda partiet som vill införa en gemensam koldioxidskatt för hela unionen. Partiet vill förbjuda plast som inte går att återvinna och ta bort unionens stöd till olika fossila bränslen. De vill också göra det enklare att åka tåg i Europa. Paritet vill behålla kärnkraften tillsvidare.

Miljöpartiet:

MP vill införa en ”klimatlag” som innebär att alla EU-länder måste minska sina utsläpp enligt Klimatavtalet som skrevs under i Paris 2015. ”Ställ om till 100 procent förnybar energi i hela EU så att kol, olja och fossilgas stannar kvar i marken”, står det i valmanifestet. Miljöpartiet vill sätta upp en internationell ”kriskommission” som ska ge råd till alla länder i klimatfrågan. De vill ”ersätta kärnkraften med förnybar energi och smartare energianvändning”.

Feministiskt intiativ: 

Partiet vill att EU ska ha ett gemensamt tåg- och bokningssystem och att unionen ger stöd för att öka antalet avgående nattåg till kontinenten. Partiet vill att EU "kraftigt ska påskynda omställningen till ett hållbart energisystem med fokus på förnyelsebar energi", enligt valplattformen.

Sammanställningen utgår ifrån partiernas EU-valmanifest och EU-valplattformar.

Mer om: EU-valet

Klimatpolitiken inför EU-valet

NYHETER Vill du veta vad partierna vill göra för klimatet? Läs här!

Imorgon börjar förtidsröstningen

EU-VALET Här hittar du de öppna vallokalerna

59 procent av de unga väljarna har för lite kunskap

EU-VALET "Det är oroväckande ur ett demokratiskt perspektiv"

Mer från: Nyheter
3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Världsmiljödagen - en kampanj för en grönare framtid

Nyheter Söndagen den 5 juni är det Världsmiljödagen. Temat för året gå...

Sommarjobb: framtidsdrömmar och extrapengar

Nu står sommaren runt hörnet och för många ungdomar väntar någ...

Försvunnet sommartorg äntligen på plats

Nyheter Efter visst strul så är Kista Sommartorg för det mesta på plats.

”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt sl...

Så får du stressen att sluta

Nyheter Men vad är egentligen stress?

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...