- Det är oroväckande ur ett demokratiskt perspektiv, säger Torbjörn Sjöström till Sveriges radio.
Med bara en dryg månad kvar är han oroad över att kunskaperna hos de yngre väljarna är så bristande. Han menar att skulden delvis ligger i att partierna inte satt igång med valkampanjerna, men samtidigt har han förståelse för att det är så.
- Å andra sidan är det inte så förvånande, för valrörelsen har ju inte kommit igång. De svenska partierna har ju tappat momentum på grund av den långa regeringsbildningsprocessen, säger Torbjörn Sjöström.
Engagera unga väljare
Förra valet låg valdeltagandet bland unga i åldrarna 18-19 år på 46,2 procent vilket är lägre än i hela befolkningen. Emma Karvik är EU-ambassadör och arbetar med att uppmärksamma valet på universitet och gymnasieskolor.
Läget frågade henne varför det är viktigt att rösta i EU-valet.
- Det korta svaret är, för att påverka. Utan att rösta så påverkar vi inte, och då kan vi heller inte klaga. De lite längre svaret är att över 60% av all lagstiftning har sitt ursprung i EU, så vill man vara med och bestämma över vad som ska gälla i Sverige, är det även viktigt att vara delaktig i EU-valet.
Bästa sättet att bli insatt i EU-valets partier och politik anser hon är att låta nyheterna bli en naturlig ingrediens i vardagen.
- Följ nyheterna, gör det en del av din dagliga rutin att slå upp tidningen under frukosten, samt ha på tv-nyheterna innan du åker till skola/jobb. Var lyhörd, öppensinnad och delta i diskussioner för att lära dig mer.