Läget tipsar: tre enkla luncher

Läget visar tre enkla och riktigt goda lunchrecept. Perfekta för tider som dessa när det blir mycket tid hemma!

Pasta med bakad tomatsås

2 portioner

250 gram pasta
0.5 dl pastavatten

400 gram tomater
3-4 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
0,5 dl ricotta
Typ 1 msk pressad citron
Salt & peppar
Basilika & parmesan för topping

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela tomaterna. Pressa och skala vitlöksklyftorna.

Häv i tomaterna och vitlöken i en ugnsfast form. Häll på olivoljan och en nypa salt.

In i ugnen med formen! 200 grader - 30 minuter.

Låt svalna något.

Koka valfri pasta enligt förpackning. Testa bönpasta eller gör egen pasta av zucchini.

Mosa tomaterna med en potatisstöt. Rör ner ricotta och citron. Smaka av med salt och peppar.

Rör ner pastan och pastavattnet med tomatsåsen. Servera med basilika och riven parmesan!

Nudelsallad

4 portioner

250 gram nudlar
200 g sojabönor, frysta
Valfri mängd av följande grönsaker:
Rödkål, gurka, zucchini, vårlök, morot och chili

Dressing
3 vitlök
1 dl sesamolja

2.5 msk soja

1.5 msk risvinäger

1 hel lime
4 cm riven ingefära

Gör såhär

Strimla samtliga grönsaker, tina sojabönorna och lägg i en stor skål.

Koka nudlar enligt förpackning i lättsaltat vatten.

Blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen i en skål. Smaka av, tillsätt mer av det som önskas!

Blanda ihop allt till en stor sallad! Servera med färsk mynta, chiliflakes och ett stekt ägg, om så önskas!

Tacobiffar i pitabröd

4 portioner

6 dl svarta bönor (2 paket á 370 gram)
1 ägg
1 dl potatismjöl
2 gul lökar
2-3 msk tacokrydda (gör egen eller kör färdig)

0.5 gurka
3 stora tomater
1 rödlök
3 vårlök
2 msk koriander, finhackad
2 msk persilja, finhackad
2 msk olivolja
0.5 lime

Sås:
2 dl creme fraiche
0.5 lime
1 vitlöksklyfta
3 msk torkad mynta
0.5 msk honung
Salt och peppar

Gör såhär

Riv gul lök och lägg i en skål tillsammans med de avrunna svarta bönorna. Mosa med en potatisstöt.

Blanda i potatismjölet, ägg och tacokryddan.

Klicka upp på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Hacka samtliga grönsaker fint. Blanda ner örterna, olivoljan och saften av en halv lime. Smaka eventuellt av med svartpeppar och flingsalt.

Vill du gör du även såsen! Blanda enkelt ihop samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servera i pitabröd. Eller med ris! Eller blanda ner kokt quinoa i salladen och servera. Möjligheterna är oändliga!

Mer från: Personligt
Mer från Läget