Läget tipsar: Södermalm runt på cykel

Är du rastlös i coronakrisen? Testa Lägets cykeltur "Södermalm runt"!

Karta södermalm. Foto: Stockholms stadsbyggnadskontor

Stopp 1: Cornelisparken

Vår resa börjar i Cornelisparken, vackert belägen på Glasbruksklippan med utsikt över Djurgården och Gamla stan. Den som vill kan nu sätta på Cornelis Vreeswijks klassiska visa “Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind” medan vi njuter av parken och läser stycket nedan.

Invigningen av statyn Cornelis och Cecilia.
Invigningen av statyn Cornelis och Cecilia.

När parken invigdes den 21 juni år 2000 bjöd Cornelis Vreeswijk-sällskapet besökarna på korv och folköl. Då fanns inte den staty som nu går att skåda på platsen. Cornelis och Cecilia restes först år 2007 och är gjord av skulptören Bitte Jonason Åkerlund. “Cornelis behöver nog ha en kvinna med sig” skriver skulptören på sin hemsida och förklarar att ansiktet högst upp på gitarrhalsen representerar alla de kvinnor Cornelis hade i sitt liv.

För den som är intresserad av äldre historia ser vi på bilden nedan hur platsen såg ut någon gång mellan 1885 och 1919.

Cornelisparken. Foto: Kasper Salin/Stockholms stadsmuseum, Fotonummer F 4042

Stopp 2: Nytorget

Vårt andra stopp sker vid det omtalade Nytorget. Här trängs kaffesugna hipsters längs vad som i folkmun brukar kallas “Solväggen”. Väggen tillhör den orangea byggnad som numera inhyser en av Pysslingens förskolor och har adressen Nytorget 1.

Den som redan är törstig kan såklart stanna och ta en kopp te eller kaffe. Vi andra fortsätter mot resans nästa etapp.

Den i folkmun kallade "Solväggen".
Den i folkmun kallade "Solväggen".

Stopp 3: Restaurang Pelikan

Krognamnet Pelikan har funnits i Stockholm sedan 1664. Restaurangen öppnade i Gamla Stan, för att år 1733 flytta till Slussen. På platsen där vi befinner oss nu, Blekingegatan 41, har det legat en restaurang sedan huset byggdes år 1904. Restaurangen hette från början Port Arthur och bytte namn till Pelikan 1969. Vi cyklar vidare!

Restaurang Pelikan vid deras 100-årsfirande.
Restaurang Pelikan vid deras 100-årsfirande.

Stopp 4: Allhelgonakyrkan

Vi har nu gjort en stigning på ungefär tio meter och är framme vid Allhelgonakyrkan. Kyrkan stod färdig år 1918 och är en del av Katarina Församling. Den är inspirerad av landsbygdens 1700-talskyrkor och ritades av arkitekten Joel Norborg.

Stopp 5: Ringvägen med utsikt över SÖS

När vi nu kommit ner på Södermalms längsta gata Ringvägen är det dags att blicka snett upp åt vänster. Förhoppningsvis kan vi nu se en av Södersjukhusets husfasader på toppen av Rackarberget. Berget hade länge dåligt rykte, det är uppkallat efter bödelns dräng – rackaren – som en gång hade sin stuga här. Det skrämde dock inte de som bestämde att bygga ett sjukhus på platsen. När huset var klart år 1944 var det nordens största byggnad. Sedan dess har man byggt om flera delar, i början på april i år invigdes till exempel 15 nya platser för coronapatienter. På grund av smittorisken struntar vi i att ge oss upp på berget och fortsätter istället bort mot Zinkensdamm.

Södersjukhuset år 1952.
Södersjukhuset år 1952.

Stopp 6: Zinkensdamms IP

Här vid Zinkensdamms IP är det dags att stanna upp och ta en titt på en journalfilm från 1942 där husmödrar gör gymnastik på idrottsplatsen. 

År 2006 spelades bandy-VM på arenan, som annars är hemmaplan för Hammarby bandy.

Stopp 7: Münchenbryggeriet

Här nere vid Söder Mälarstrand har vi utsikt över bland annat Stockholms Stadshus. Om vi istället vänder blicken in mot land tornar Münchenbryggeriets ståtliga lokaler upp sig. Här började man brygga öl redan år 1857. De som arbetade på bryggeriet fick en sup i början, mitten och slutet av varje arbetsdag. År 1971 fyllde man den sista flaskan öl på Münchenbryggeriet och verksamheten flyttade till Pripps bryggeri i Bromma.

Stockholms stad tog över lokalerna år 1974 och planerade att riva husen för att bygga lägenheter. Efter stora protester från bland andra Per-Anders Fogelström, Astrid Lindgren, Evert Taube och Tage Danielsson, tillsammans med tiotusentals Stockholmare stoppades planerna – elva dagar innan man skulle ha börjat rivningen.

Stopp 8: JAS-minnet

När vi nu kommit ut på Långholmen är det dags att stanna till vid JAS-minnet, strax under Västerbron. Skulpturen – som restes 1994 – är gjord av konstnären Thomas Qvarsebo och föreställer ett pappersflygplan som kraschat med spetsen nedåt.

På google kan man läsa recensioner som “Meningslös plakett. Förvänta er inget extra alls, utan bara en enkel minnes-symbol för JAS-olyckan.” och “Lite kul symbol för det hemska som hände för 25 år sedan.”

JAS-minnet av Thomas Qvarsebo.
JAS-minnet av Thomas Qvarsebo.

Men vad man än tycker om skulpturen i sig måste man ändå säga att historien bakom den är rafflande. Sommaren 1993 ordnades i vanlig ordning Vattenfestivalen i Stockholm. En av programpunkterna gick ut på att flygvapnet skulle visa upp flygplanet JAS 39 Gripen och tusentals åskådare hade samlats i centrala Stockholm för att bevittna flygningen. Men mitt under uppvisningen slog planet runt i luften och kraschade på Långholmen. Trots att massor av människor befann sig på Västerbron, endast 30 meter bort, skadades ingen allvarligt i olyckan. Piloten Lars Rådeström lyckades skjuta ut sig innan kraschen, och överlevde också.

– I dag mår jag inte dåligt av det. Men jag hade gjort det om människor hade dött, sade Lars Rådeström i en intervju i Aftonbladet 2002.

En folksamling i närheten av platsen där JAS-planet kraschade 1993.
En folksamling i närheten av platsen där JAS-planet kraschade 1993.

Stopp 9: Långholmens fängelse

Innan Långholmens centralfängelse började byggas år 1874 låg här under ungefär hundra år kvinnofängelset Långholmens rasp- och spinnhus. År 1880 öppnade det nya fängelset, och de kvinnliga fångarna fick flytta till Norrmalm. År 1910 skedde här Sveriges sista avrättning. Det var rånmördaren Alfred Ander som bragdes om livet med hjälp av en giljotin och det blev därmed både första och sista gången någon avrättades med giljotin i Sverige.

En av de sista fångarna på Långholmens fängelse var författaren och journalisten Jan Guillou. Han dömdes för olovlig underrättelseverksamhet i anslutning till den så kallade IB-affären.

– ”Straffet” var ju för min del inget annat än en spännande reportageresa. Meningslöst var det ju, på gränsen till det komiska. Skulle straffet göra mig till en snällare journalist som inte avslöjade skurkaktigheter i staten? Sällan, har Jan Guillou berättat för Långholmens fängelsemuseum.

För den som är svettig finns nu möjlighet att ta ett dopp innan vår sista anhalt. Det finns fina badplatser både på Långholmen och Reimersholme. Sedan är det dags att cykla vidare längs Bergsunds Strand.

Jan Guillou lämnar Långholmens fängelse efter att ha avtjänat sitt straff.
Jan Guillou lämnar Långholmens fängelse efter att ha avtjänat sitt straff.

Stopp 10: Martin Becks bostad

Vår resa avslutas sedermera nere vid Hornstulls strand. Vi stannar till utanför caféet Vurma och lyfter blicken upp mot husfasaden. Kanske känner du igen balkongerna? Här kan man se Martin Beck ta sig en stänkare med grannen i Beckfilmerna. Den som har åldern inne kan nu göra detsamma! Vi har precis avslutat vår historiska resa runt Södermalm!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget