Läget tipsar: såhär klarar du ekonomin utomlands

När höstterminens start närmar sig blir det för vissa även aktuellt att flytta utomlands, antingen för studier eller för jobb. Läget undersöker hur man kan tänka kring sin ekonomi i samband med utlandsflytt.

Simon Hallin, 21, har pluggat utomlands i två år.
Simon Hallin, 21, har pluggat utomlands i två år.

Spännande att plugga utomlands

Simon Hallin är 21 år gammal och har studerat utomlands i två år. Först var han i Belgien, och nu läser han Arts and Culture i Maastricht, Nederländerna. Att plugga utomlands kändes spännande, vilket var ett skäl till att han åkte.

- Jag funderade på lite olika platser, till exempel Storbritannien. Men i slutändan blev det Nederländerna, bland annat för att det inte är jättedyrt att plugga där.

Finansiera boende utomlands

I Maastricht bor Simon i ett studentrum. Han finansierar det hela med hjälp av lån och bidrag från CSN, inklusive ett merkostnadslån. Utöver det har han även jobbat.

- Jag har varit städare på en resort i Nederländerna, lönen var helt okej.

För att kunna jobba var Simon dock först tvungen att skaffa ett nederländskt BSN-nummer, ett slags personnummer som används för kontakt med myndigheterna, exempelvis när man ska betala skatt eller behöver sjukvård.

Att hitta jobb i Nederländerna var dock inte särskilt svårt.

- Det fanns ganska många strukturer som hjälper studenter att hitta jobb. Hemsidor till exempel. I Maastricht är universitetet väldigt viktigt för staden, så det finns många möjligheter.

Det gäller att ha koll på skillnaden mellan olika valutor. Simon hälsar att euron i skrivande stund ligger på mer än tio svenska kronor.
Det gäller att ha koll på skillnaden mellan olika valutor. Simon hälsar att euron i skrivande stund ligger på mer än tio svenska kronor.

Viktigt att spara

I takt med ökande inflation stiger priserna överallt i Europa, och det är självklart något som Simon märker också i Nederländerna. Han säger att han till en början varit ganska ekonomiskt fri, men att det blivit tuffare i takt med inflationen.

- Jag har fått försöka leva lite billigare, färre resor till exempel. Jag har köpt en del saker på second hand också.

Han betonar att det är smart att försöka vara sparsam.

- Hade jag gjort om allt så skulle jag nog ha försökt spara lite mer pengar. Jag köpte exempelvis en ganska dyr cykel, det var onödigt.

Katarina Nordblom är professor i nationalekonomi vid Göteborgs Universitet
Katarina Nordblom är professor i nationalekonomi vid Göteborgs Universitet

Viktigt att tänka på kring ekonomi

Unga som flyttar utomlands kan alltså finansiera mycket med hjälp av lån och bidrag från CSN. Men Simon, och många andra, väljer också att jobba vid sidan om studierna. Gör man det är det viktigt att veta hur man ska tänka kring skatter på lönen man får i utlandet.

Grundregeln för Sverige är att den som bor i Sverige betalar skatt på inkomst av tjänst i Sverige, men om man bor utomlands största delen av året betalar man oftast inte skatt i Sverige. Det säger Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi med inriktning mot skatter.

- Dock beror det lite på vilka avtal mellan länderna som finns. Sverige baserar sin inkomstskatt på var man bor, medan andra länder (till exempel Danmark) baserar den på var man tjänar pengarna.

Oavsett var man jobbar så måste man emellertid betala en viss summa skatt i Sverige om man äger exempelvis en bostad eller ett bolag i Sverige.

- Äger man en fastighet eller har aktiebolag verksamt i Sverige behöver man betala fastighetsavgift respektive bolagsskatt i Sverige även om man är bosatt utomlands, säger Katarina Nordblom.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget