Läget testar utegym

Lägets redaktion skickar ut reporter Christine Ädel för att testa hur det är att träna utomhus.

Foto: Christine Ädel

Nu när solen äntligen har kommit fram kan det vara svårt att motivera sig att gå in i en gymlokal och träna. Ett alternativ till träning inomhus är att ta sig iväg till ett av landets alla utegym.

Utegymmen är lättillgängliga, det finns ett i nästan varje kommun. I många kommuner finns det flera stycken. Det är helt gratis att träna på utegym och ofta ligger de i anslutning till motionsspår eller andra typer av uteaktiviteter.

Det finns bra möjligheter att anpassa träningen efter sin egen nivå, och när man inte behöver betala flera hundra kronor i månaden för ett gymkort känns det nästan lättare att ta sig dit. Det är inget tvång eller press, vill man inte köra ett helt träningspass kan man bara göra några övningar för att komplettera sin löprunda.

Många övningar är gjorda för att använda sin egen kroppsvikt. Det är ett ganska säkert sätt att träna på, och ofta effektivt. Risken för skador är låg, även om man inte gör alla övningar helt korrekt.

På de stationer där det är inbyggda vikter finns det ofta flera nivåer.

Jag går från vår redaktion på Karlavägen. Det tar mig ungefär 15 minuter att gå till Gärdet Utegym. Det är det som ligger närmast, och promenaden dit blir lagom uppvärmning.

Gärdets Gym är helt byggt i trä, och även om det är välanvänt ser det fortfarande rent och snyggt ut. Vid varje station finns en liten tavla som tipsar om övningar och berättar vilka muskler som aktiveras.

I Stockholm finns det en app för stadens utegym, den ger kompletta träningsprogram och tips på övningar som går att anpassa helt efter sin egen nivå. Appen har också en kartfunktion för att det ska vara lätt att hitta gym i närheten.

Vid just Gärdets utegym finns gott om motionsspår, ett utomhusbad, lekparker, beachvolleybollplaner och basketplaner. Det går att hitta motionsformer för alla. Gymmet har belysning för att man ska kunna träna på kvällar.

Jag kör ett pass och provar olika övningar. Idag lägger jag fokus på överkropp och försöker aktivera alla stora muskelgrupper. Det är roligt, jag känner att jag får energi av ljuset och den friska luften.

När jag kom dit strax före lunch var det helt tomt i gymmet, men under tiden jag tränar dyker det upp fler och fler. De flesta hälsar på mig och varandra med en nickning och ett litet leende.

Det var ett roligt och uppiggande pass, och ni kommer säkerligen hitta mig på fler utegym i sommar.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget